mamina Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2532

Nem tudom milyen fajta szőlőnk van, mert nem én ültettem. De szerintem az előző tulaj se tudná megmondani, mert nem törődött a kertjével. (csak mellékesen: 7 fát kellett kivágni a kertből, mert egyik se volt soha gondozva, megmetszve, mintha útszéli fák lettek volna, mind tele volt betegséggel)

A szőlők is nagyon ramaty állapotban voltak, már sokat ki is vágtam közülük, egyrészt mert túl sűrűn voltak ültetve, másrészt, mert a kékek nagyon savanyú szőlők voltak.

Csak a fehéreket hagytam meg, viszont ezek is össze-vissza dőlnek, arról nem is beszélve, hogy olyan görbe a száruk, mint egy bumeráng.

Ezért is gondoltam, hogy új helyre, új tőkéket ültetek majd, kialakítva rendesen a támrendszerüket és az öntöztetőjüket. (Egy könyvben láttam lerajzolva, hogy ültetéskor a gyökérzet közelébe drénréteget kell tenni, arra egy csövet helyezni úgy, hogy mikor betakarjuk földdel a gyökereket a cső vége kiálljon a földből. Ebbe kell önteni a vizet öntözéskor, így a tőke gyökérzónája kapja majd a vizet.)

Viszont tavasszal úgy döntöttünk, hogy csak frissítjük a töveket, ezért mindegyiknél hagytam meg alulró egy fiatal hajtást, amit szépen merőlegesen a földdel ki is kötöztem.  Ezért van az, hogy annyira nem zavar a jobb oldali kar levágása, mert 1-2 év múlva, úgyis kivágtam volna az egészet.

Bár ha belegondolok, mégiscsak jobb lenne új tőkéket ültetni, ezeket pedig meghagyni addig, amíg nem teremnek az újak.