Nos takarító!
Te a középkorban az egyik legjobb inkvizítor lettél volna, úgy csűröd-csavarod a szót! :)
Viszont magyarázatként adtál egy olyan definíciót, ami aztán végképp nem határozza meg a szabad akaratot. Ugyanis nem az definiálja, hogy hol játszódik le (így írod: "A szabad akarat az agyban lejátszódó elhatározás"), hanem az, hogy MITŐL szabad.
Te csak ugye úgy csinálsz, mintha nem értenéd mit írtam, és ezért magyarázod félre!
Nos ha nem értetted volna: az elhatározáson, vagyis a gondolaton van a hangsúly, és nem a kémiai folyamatra utaltam!
És hogy MITŐL szabad egy ember akarata? Hát ugye ez már csak nézőpont kérdése. Minden relatív!
Mert írod a rabszolga példádat, hogy nem a saját akarata, hanem az ura akarata érvényesül. Akkor mos írom az én nézőpontomat. A rabszolga bármikor megtagadhatja az ura akaratát,legfeljebb megverik, vagy meg ölik. Az hogy nem ellenkezik, (amit megint csak jól megfontolt szabad akarátából döntött el,) az saját félelmei (pl büntetéstől való félelme) alapján meghozot döntés, de akár már természetesnek vett beidegződés is lehet.
Hogy értsd mit akarok mondani: Szakközépben voltunk egy páran az osztályban akik egyáltalán nem dohányoztunk. Gyakorlaton aztán egy páran összefogtak, hogy rávegyenek egy szál elszívására én és egyik osztálytársamat nem bírták rávenni még egy slukkra sem. Addig-addig, hogy a végén már erőszakhoz folyamodtak. Nos az osztálytársam 1-2 ütés után szívott egy slukkot, hogy megússza további tortúrát. Én kitartottam. Mit mondjak kaptam eleget, a hasamat is jól széthaspacsizták stb. Végül felhagytak az ostrommal. Sajgott minden részem, de mit mondjak eszembesem jutott, hogy beleszívjak. De ha beleszívtam volna, az is a szabad akaratomból történt volna, a körülmények figyelembevételével!
Csak a testedet lehet korlátozni az elmédet nem. Azt gondolok amit csak akarok, akár rólad is, és ennek korlátozására neked semmilyen lehetőséged sincs, épp úgy mint ahogy a rabszolgáéra sincs az urának!
" mindenki függ mindentől valamilyen színten!"
Ezt valaki írta, meg is cáfoltam. Mindenki független mindentől valamilyen szinten, ez a válaszom.
Csak saját magadnak tudtad megcáfolni, engem nem győzött meg mivel ez nem is cáfolat, mivel mindenki függ mindentől valamilyen színten ugyan azt jelnti mint a mindenki független mindentől valamilyen szinten. Ugyan is csak ez cáfolta volna az én kijelentésemet: senki sem függ semmitől semmilyen színten! De ez baromság!
Ostobaságot dönteni, amiről tudja, hogy nem áll hatalmában az embernek, nem cáfolja az akaratának szabadságát
Ép ellenkezőleg! Én pont az akarat szabadságát akartam volna igazolni ezzekkel! Ugyanis az akarat szabadsága nem attól függ, hogy lehetséges-e megvalósítani.
Számodra is sokminden lehetetlen, ami számomra lehetséges.
Éppen ezért akár az a kijelentésem is megálja a helyét hogy az én szememben a te akaratod sem szabad! Hiszen "a MITŐL szabad viszonyát nem a fizikai törvényszerűségekre használva válik kérdésessé, hanem éppen ezektől a tekintélyes vallásoktól, hitektől és eszméktől valő függésben, amelyek valóban befolyásolják az ember akaratát, hiszen céljuk is az."
Te "rabszolga"!