takarito Creative Commons License 2007.07.21 0 0 1637

"Miért tenném tönkre ezzel az embert?"

Mert az alkalmazkodás összeütközést teremt a környezet erőiforrásai és az élőlény erőforrásai között, amely célja az élőlény erőforrásainak felszámolása.

"A mechanikus szót csak Te használod, én nem használtam."

Valóban nem használod. Csak gyakorlod elveid minden mozzanatában.

"Én azt vallom, hogy a tudat határozza meg a létet..."

Én azt mondom, mikor melyik. Minden relatív, és így szempont kérdése.

" eszem ágában sincs áltatni magam olyan értelmetlen gondolatokkal, hogy független vagyok a környezetemtől."

Nem is leszel független soha.

"amit Te szabadságnak hívsz, az nem más, mint, hogy az ember azt teheti mindig, amihez kedve szottyan"

Már meghatároztam, hogy nem az. A szabadság minden élőlénynek az, hogy élettevékenységeit (testi, lelki, szellemi kibontakozásában) rendszeresen képes gyakorolni. A hatalmas éppen ennek akadályozását gyakorolja az alá vetett életében.

"mindig Te döntesz, ami azt jelenti, hogy a körülményeidet, meg a következményeket megvizsgálva a pillanatnyi megítélésed szerint a számodra kívánatosabb alternatívát választod"

Amikor a döntést másokra ruházod, mert az ő tanácsa, tanítása, hite vagy elképzelése szerint akarsz választani, akkor NEM te döntesz, hanem HELYETTED döntenek. Ez az, amikor nincs a kezedben a  döntés, amikor NEM TE DÖNTESZ.. Azt gondolom, talán azzal zavarod össze, hogy amikor döntésed a mások kezébe helyezed, még szabadon döntesz ugyan, de figyelmen kívül hagyod, hogy jelenleg éppen arról döntöttél, hogy a későbbiekben ezt a szabadságot feladd. Ez az időbeni csúszás egybemosása okozhatja nálad a fogalmi zavart.

" Ha rabszolga vagy, akkor is Te döntöd el, hogy szót fogadsz"

Hibás érv, mert már nem dönthet engedelmesség kérdésében, ezért rabszolga. A rabszolgánál nem az merül fel, hogy engedelmeskedik vagy nem, hanem folyamatosan az engedelmeskedés kritériumainak kell megfelelnie, tehát csak teljesítenie kell azokat a döntéseket, amiket felette az urai hoznak.

Az engedetlenség kérdésének felmerülése már a szabadságharc kérdését vettíti előtérbe, de ahhoz azt ki kell harcolnia, hogy másképp élhessen, mint azt eddig neki megparancsolták.

Nem is értelek. Odaállsz valaki elé, azt mondod, hogy pofán váglak ha nem csinálod, amit parancsolok, és kijelented, hogy amikor engedelmeskedik a szabad akaratából tette????Hogy ő AKART neked engedelmeskedni???? Hogy azt Ő döntötte el?

Hova teszed a kényszereket és az erőszakot? A hatalmat és a rabszolgaságot? A rabszolga maga döntötte el hogy rabszolga lekessen???Hogy szót fogadhasson???

"Te feltételek nélkül csak úgy megkapod, ami kell"

Feltétel és feltétel között különbség van. Van amely feltétel megköveteli hogy az életedet kifoszthassa, és van olyan amely feltétel életedet fenntartja.

"Ha Te tökéletesen ismered magad, akkor valóban nem. "

Általában az ember nem kell hogy tökéletesen ismerje önmagát, mégis hoz döntéseket, hova tovább mégis képes szabad döntéseket hozni.

Előzmény: sensimillia (1633)