ikaljan Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1511

Erre találsz egy az ENSZ megrendelésére készült kis füzetet amit egy magyar professzor írt már jó régen.

Gondolom a Vitányi féle könyvre gondolsz. Mondjuk azt, hogy az ő megfogalmazása a szoci rendszerben elég bátor volt, merthogy az Európa-paradigmát a kapitalista társadalmi-gazdasági berendezkedésen keresztül határozta meg. Ami valljuk be, a szoci rendszer lebontásakor hazai viszonylatban elég egyértelmű állásfoglalás volt, dehát azért specifikusan Európa-paradigmának egy picit kevés volt már a XX. sz végén is. (esetleg a XIX sz. végére még jó lehetett).

No szóval érdemes lenne mégiscsak meghatározni, mi is az az Európa paradigma, amire a bevándorlás veszélyt jelent.

A kérdés szempontjából a "más civilizációnak" van értelme. Az, hogy most éppen muszlimról van szó az egy történelmi helyzet.

Hát igen... és mi pont erről a történelmi helyzetről beszélgetünk.

római birodalmat többek között a názreti Jézusban hívők bomlasztották szét.

No mondjuk a kereszténység terjedése alapvetően izig vérig a római birodalmon belüli kulturális folyamat volt, a bevándorlóknak ehhez nem sok közük volt. (csak annyiban, hogy miután a római birodalomban elterjedt e vallás, ők is felvették ezt a hitet).

Nem azért mert azt mondja, hanem tényszerüen létezik egy gondolkodás mód ami Európa felemelkedését eredményezte a világ többi részéhez képest. Ez a gondolkodásmód az USA-ban tovább fejlődött és átkerült még sok országba (Japán, kis tigrisek és most terjed Kínában) ahol ötvöződött a helyi kultúra sajátosságaival. Ez ezeknek az országoknak is a felemelkedését eredményezte.

De akkor határozzuk már meg, hogy mi is ez az gondolkodás. Mert így nagyon a levegőben lóg.

A mai Európa felbomlásához vezet. Ugyanis az a civilizáció már más civilizáció lesz, és az az Európa már más Európa lesz. Természetesen az is Európa. De nem ez.

Az, hogy mikortól más civilizáció valami, azt általában jó 1000 évvel később különböző teoretikusok szokták csak megállapítani. Az meg, hogy egy civilizáció változik nehogy már baj legyen. Megsúgom, hogy a mostani Európa sem olyan, mint akár a 30 évvel ezelőtti, nem is beszélve a 70, 150, vagy éppen 400 évvel ezelőtti Európával való összevetésről.

Ez utóbbi egyre kevésbé igaz, különösen az említett országokban, ugyanis a választási sályuk növekvben van amit a politikusok nem hagyhatnak figyelemn kívül.

Meglehet, hogy növekszik a súlyuk, de kérdezem mégegyszer, hogy egy korábban képviselet nélküli populáció egy demokratikus rendszerben képviselethez jut, egy demokratának milyen gondot jelent? És mennyiben fenyegeti ez a közelebbről meg nem határozott Európa-paradigmát?

Ez egy mostani állapot. Ha semmi nem változik szerintem egymás után győzni fognak a jobboldali pártok.

Hát izé... nekem úgy tűnik, hogy az elmúlt években többEurópai országban kifejezetten baloldali fordulat történt. Máshol meg jobboldali. Hát igen... ez nálunk már csak így megy. Váltógazdaság, meg  ilyenek... már ideje.

Az ideologiát nem marasztaltam el. Nem figyeltél oda. Tettem egy megállapitást, miszerint a baloldalnak nincs válasza korunk nagy problémáira. Tényleg nincs és ez nem jó.

Én sem elmarasztalást írtam, hanem "eltemetést". Te temetted az európai baloldalt egy konkrét választási eredmény kapcsán. Én erre mondtam, hogy szerintem ez komolytalan.