turtur Creative Commons License 2007.07.18 0 0 481

Maradjunk annyiban, hogy nekem szimpatikus a Tamana, te meg ott vágod, ahol csak bírod. Elvakultságod gyökerét a spanyol kötődésedben gyanítom. Nézzük:

1

Vámos-Tóth Bátor listája alapanyag, szerintem nem tart még az általad igényeltnél.

2

A szerző délamerikai helyneveinek felsorolásánál nem a magyar nyelv, hanem a KM helynevei meglétét (vagy hasonlóságát) regisztrálta. A kettő közt jelentős különbség van, így felvetésed alapos csúsztatásra alkalmas - de nem talált.

3

Az e pontben közölt felvetésed érdekes kitekintést adhat kellő majdani anyag birtokában. Szerintem még nem tartunk ott: Pusztán elvi feltételezésként előfordulhat, hogy előkerülhetnek olyan hispániai helynevek, amelyek gyökere az eurázsiai ősnyelvben fogantak, így nemcsak a kelta, a magyar, de más is megőrizte valamilyen formában. Ha ilyen előfordulna, nem lennék meglepve, hisz a spanyol és a portugál jelentős mértékben épül a magyar gyökrendszerben is felismert gyökökre. Még a latint is maghaladóan 74 %-ban.

4

Ki mondta neked, hogy a Varga stb. etimológiák magyar eredetűek? Mindig a részletekben mész a sűrűbe oktalanul. Ha a személyes véleményemre lennél kiváncsi, elmondanám, hogy a gyanítható sundalandi központ általam ismeretlen nyelvű népe is lehetne a helynevek kisugárzásának központja. Ez persze téged már nem érdekel, hisz közismerten elvakult spanyolos vagy, egyéb szemellenzőidről nem is beszélve.

5

Boxoltál?

6

Te nyomulsz a kastélyoddal, nem más.

Felvetném továbbá, hogy a felsőbbrendű tudatodat kifejező "parasztvakítás" szót most nem alkalmaztad, csak a jó öreg, szintén meglehetősen primitív stílusú - kifejezetten rád jellemző - "ködevészet" kifejezést. Remélem, e hanyagság csupán figyelmetlenség volt a RÉSZEDRŐL. Végülis, neked, mint Istentől eredő megvilágosítottnak nem illik tévednie. E vélelmed kisüt minden hozzászólásodból, és ha hiszed, ha nem, nagyon visszataszító.  

Előzmény: Carolus58 (475)