Azért példálózunk külföldi fajtákkal, mert a bresse-ihez hasonló minőségű csirkénk nincs. Még megközelítőleg sem. De a cél az, hogy egyszer majd legyen...
A bresse-i csirke nem „marketingnek” köszönheti a sikerét, s nem hitették el senkivel, hogy Mekka felé kell fordulni készítése közben. Ez a világ egyetlen eredetvédett szárnyasa, tartása egy 100x40 km-es terület természeti adottságaihoz kötődik. Több évszázados tenyésztői munka áll mögötte. Ősi fajta, vékony csontozatú, mégis robusztus és ellenálló, a szaporítóanyagról önálló intézet gondoskodik.
Egy adott kukoricafajtával kell hizlalni, amit napon szárítanak, s a vágás szabályait is szigorúan előírják. A törvényileg maghatározott tartási feltételek, a fajta és terroár együtt biztosítják azt, hogy a tolla, húsa, bőre fehér, a húsát egyenletesen „behállózza” a zsír (tulajdonképpen ettől lesz lágy és ízes, omlós és „olvadós”). Marketingre nincs szüksége, mert termelése bővülni nemigen tud. Ami van, azt 95%-ban maguk a franciák eszik meg. Ezenkívül a világ csúcséttermei tartják Kaliforniától Németországig.
Sokfelé próbálnak ehhez hasonló minőségű csirkéket tenyészteni (a legjobban a franciáknak sikerül…), egyetemek kutatják a titkát. Reményeink szerint hamarosan Debrecenben is foglalkoznak vele. Ismerünk gazdákat, akik szeretnének részt venni egy hosszú távú hazai programban, hogy nekünk is legyen hasonló tulajdonságú szárnyasunk. (Egyik potenciális tenyésztő elmondta: nagyszülei a csirkéket aludttejbe áztatott korpával hizlalták. Édesapám hasonló felejthetetlen ízű csirkékről mesélt, melyeket malom mellett tartottak s korlátlanul kaptak aludttejes vagy írós korpát.)
Ami a génbankokat illeti, a gödöllői intézetet most akarják összevonni Herceghalommal, ami gyakorlatilag a halálát jelenti.
Jó biorákot vendéglők (magyarok és külföldiek) korlátlan mennyiségben vennének át. Sajnos nem hallottunk még róla, hogy ilyen van Magyarországon. Kérnénk pontosabb adatokat.
(A biominősítésű gabonával hizlalt halnak nincs köze a valóban jó minőséghez. Azért becsapós a bio-kifejezés, mert azt sugallja, hogy a hal természetes körülmények közt él és táplálkozik.)
Mindenkit szeretettel várunk a buvosszakacson.