Üdv.!
A távolsági buszokon elméletileg Magyarországon is kötelező a biztonsági öv használata. Távolsági busz alatt érts olyan járatot, ami mondjuk 100 km fölötti, autópályán, autóúton megy, nem áll meg minden településen, stb. stb. Ezek a buszok többé kevésbé fel is vannak szerelve biztonsági övvel és az utast jelzés is figyelmezteti annak használatára. Salgótarján-Budapest között gyakran utazom busszal, ezek az M3-as autópályán közlekedő távolsági járatok, 100 km/h körüli sebességgel. Az ún. Tempo100-as engedélyt nem egyszerű beszerezni egy autóbuszra, emelett költséges is. Számtalan biztonsági előírásnak kell megfelelnie, ezek egyike a minden üléshez tartozó biztonsági öv. Az utasok körében nem jellemző, hogy használnák a biztonsági övet, én sem szoktam bekapcsolni (autóban az esetek 90%-ában bekapcsolom). De innentől kezdve az én felelősségem, ha megsérülök. Hasonlóan, mint az autónál, itt is kötelessége a járművezetőnek figyelmeztetnie a bekapcsolásra, de ezt a jól láthatóan elhelyezett jelzések elvégzik helyette.
A városi közlekedésben felesleges és szinte kivitelezhetetlen a biztonsági öv használata. Gyakori az utasok helyváltoztatása és a busz ülései sem kifejezetten egy helyben való ülésre vannak kiképezve. Értem itt azt, hogy gyakran az utas egy-két megállót utazik és csak oldalról ül az ülésre, esetleg a tömeg miatt csak annyira fér hozzá, vagy bármi más. Az ülések úgy vannak elkészítve, hogy ezt lehetővé tegyék. Másrészt, felesleges is városi buszon biztonsági öv, mert a busz nem halad olyan nagy sebességgel (max. 50-60 km/h), amelynél annyira sérülékennyé válna, hogy az utasok komolyabban sérüljenek. Ha egy dugóban álló buszba beleszalad oldalról, az ülésed felől egy autó, jó eséllyel egy-két karcolással megúszod.