ikaljan Creative Commons License 2007.07.17 0 0 1505

El kellene vonatkoztatnod attól, hogy muszlimokról van szó.

Tekintve, hogy a zsidó-keresztény Európa kép, a cikkek szerint éppen a "muszlim" bevándorlóktól van fenyegetve, (ami persze a társadalom saját gyengeségének a következménye), elég érdekes elvonatkoztatni attól, hogy muszlimokról van szó.

Egy populációs tényről van szó ami szerintem (nem csak szerintem) veszélyezteti Európát illetve azt amit Európa paradigmának nevezünk.

Nos, már csak azt kellene meghatározni, hogy mi is az az Európa-paradigma. Merthogy arról, amiről a jelenlegi európai politikai elit azt mondja, hogy Európa-paradigma, arról pont te állítottad pár hozzászólással korábban, hogy egy megvalósíthatatlan vízió csupán (és nem a bevándorlás, hanem a nemzetállami nacionalizmus miatt).

Én azt gondolom, hogy az Európa paradigma nem egy statikus valami, folyamatos újrafogalmazás alatt áll. A demográfiai átalakulása nyilván újfent jelentős változásokat fog előidézni, (ilyet Európa már többször is átélt az utóbbi néhányszáz évben) de nem látom be, miért vezetne ez szükségszerűen  Európa felbomálásához.

A populáció átalakulása tény kérdése. Nézd meg Hollandiát, Angliát. Franciaországban már politikai tényező.

A populáció átalakulása valóban tény kérdése. És? És egy demokráciának mintha épp az lenne az egyik alapelve, hogy populáció minden jelentős csoportja politikai tényező legyen. (hozzáteszem, létszámarányához viszonyítva a bevándorló populáció nagyon kis súlyt képvisel)

Lehet,hogy te nem látod, de erre a baloldalnak nincs válasza. (de nem csak erre nincs általában sincs korunk problémáira)

Hm... számomra vicces ez a kulturharc köpönyegébe bújtatott jobbos duma. Tehát a baloldalnak globálisan nincsenek válaszai. Ezért nem győztek Fro-ban. Viszont  Európa másik tizenvalahány országában meg ők vannak kormányon. Ezek szerint itt meg vannak válaszaik...... vagy csak ezek az országok lakosai sokkal butábbak, mint a franciák... na persze...

Most komolyan... szerintem elég komolytalan dolog egy adott ország konkrét választási eredményei alapján eltemetni, vagy az egekbe magasztalni valamilyen politikai ideológiát.

(Egyébként  hozzáteszem, szerintem az tényleg igaz, hogy a demográfiai kérdésre jelenleg egyetlen politikai erőnek sincsen komoly válasza. Illetve szerintem lenne, csak avval nem lehet választásokat nyerni.)

Egyebekben a "nincs" válasz egyben azt is jelenti, hogy megy minden a maga természetes medrében, aztán majd a társadalmi valóság átalakulása kikényszeríti a politikai ideológiák válaszát is. (huh... ez kész marx volt)