Szia ruborits!
Teljesen egyetértek veled, azokban, amit leírtál. Én is ismerem a magnoliák igényeit és tűrőképességét bizonyos esetekben.
De!
Én úgy érzem, hogy csak úgy, mint embereknél, állatoknál, így növényeknél is , attól, hogy egy fajba tartoznak, nem biztos, hogy az egyéni felépítése, bírja azt, amit egy másik ugyan olyan társa igen, továbbá, ahogy te is mondtad, nagyban függ az adott terület talajminőségétől, napsütéses órák számától, a körülötte lévő növényektől, stb. Egy szó mint száz, nem szeretek általánosítani, egy adott fajon belül is lehetnek eltérések az egyéni igény palettáján. Természetesen ezzel nem azt szeretném kifejezni, hogy te így állsz hozzá, csupán azt szeretném mondani, hogy számolni kell azzal a lehetőséggel, amit elöző hozzászólásomban mondtam, nem feltétlen kell elvetni, csak azért mert egy okos ember egyszer azt írta bírják a közvetlen napütést.. Mindenkinek ki kell tapasztalni szerintem, hogy a saját növényének mik az igényei. Nekem pl. a Rustica Rubrám nem szerette a tűző napot és bizony égtek el levelei miatta.
Továbbmegyek. Nekem nincs kertes házam, mégis van három csodaszép magnoliám...
Annak ellenére, hogy kerti növények, tökéletesen érzik magukat lakásban is, próbáltam mindent biztosítani számukra, amit úgy éreztem szükséges az egészséges fejlődésükhöz, és az egyik nekem is most másodvirágzott, a másik vagy 40-60 cm-t nőtt kb 3 hónap alatt...
Szóval furcsa a természet, csak figyelni kell, és meg kell "hallani"/érezni, hogy mi kell a növénynek.