krizsi_l Creative Commons License 2007.07.15 0 0 96
Ha már meg lettem szólítva VT ügyben:

A múlt pár napban éppen csak annyi időm volt, hogy naponta egyszer beleolvassak a topikokba, írni nem.
Örömmel olvastam Koma javaslatát a klubtopikra. Magam is többször gondolkodtam ebben az irányban, aztán elvetettem.
Azért tetszett volna nekem is mert (legalábbis ha jól tudom) a klubtopik maga válassza moderátorát. Az már a következő dolog, hogy őt is ellenőrzik valamiképp. Akkor is egészen másként működik a dolog ha a társaság egy, a többiek is által ismert tagja gyakorolja a hatalmat, vállalja a felelősséget döntéseiért is. Az általam ismert Indexen kívüli topikokban így is működik. A nick név mellett szerepel a moderátor megjelölés. Persze ennek is megvan a maga hátránya egy végletekig elfajuló vitában. Ez Audiolandon min 4-5 éve nem fordult elő. Ráadásul még mindig megvan a lehetőség ilyen esteben egy mindenek felett áló hatalom bevetésére.
Engem a leginkább az arctalanság és az Index modus moderandija mögé bújó érezhetően nem pártatatlan és gyakran túlzó moderatúra zavar. Magam is több alkalommal próbálkoztam a moderátori topikban az általam túlzónak (mi több szabályzatba sem ütköző) moderátori döntésekkel kapcsolatban kérdezni, felhívni a figyelmet. Egyetlen alkalommal sem kaptam választ. Az Index modijai istenként viselkednek. Nem csak a Boss, hiszen gondolom a moderátori topik fokozott figyelmet kap a testület részéről. Döntenek, intézkednek egyirányú módon. Isten adta, isten elvette.

A klubtopik aztán leginkább azért nem tetszett mert Audioland egyébként is eléggé zárt közösége mégjobban bezárkózik, még kevesebb vérfrissítés érkezne.
Ez a zárt, majdnem teljeskőrűen személyes ismeretségen is alapuló világ persze még nehezebben viseli a személytelen, mindenekfeletti hatalmat. Mi több igazából a ezt a sajátosságot a moderatúrának is erőssen szem előtt kellene tartani. Itt sokkal kevésbé tárgyszerű beszélgetések zajlnak mint a nagy látogatottságú szaktopikokban (nem is elsősorban az Indexre gondolok, hanem pl maradva a szakmánál diyaudio.com stb). Traccsolunk a hobinkról, mivel személyesen ritkán találkaozunk. A flam, az offtopik legfeljebb a readonly topiklakókat zavarhatja. Ha egy téma valahol felmerül ott beszéljük meg. Az indító topik elhagyása, új nyitása nagyon ritkán eredményes.

A VT-vel kapcsolatos látszólagos engedékenység pedig gyerekség. Álljanak össze, figyeljenek, javasoljanak döntéseket a Bossnak aki majd megitéli felnőttek-e a feladathoz. Ahhoz, hogy ugyanazon gondolkodásmód szerint döntesenek mint mint ő. Ha nem, megbuktak a felnőtté avatás vizsgáján.

Mint alább említettem én még gyerek vagyok, ovis.