Mindenestre arra jó volt, hogy felkeltse a figyelmemet, hogy felületes voltam, mert ezúttal csak a túrázásra figyeltem, és a másik nagy szerelmemet, a vár és kastély látogatást elhagyagoltam. Mert azt hittem, hogy már mindet láttam a környéken.
Erre tessék, a könyvben van két leírás és másfelé teláltam még kettőt...
Markuąovce - Márkusfalva
A Szepes őr és határfalva, amely a XII. században lett alapítva. A XIII. századból való a falu Szt. Mihály temploma, amely gótikus stílusban épült és a vár megmaradt részei. A település később a Máriássy család székhelye lett, akik reneszánsz kastélyt építettek, amely később rokokó stílusban lett átépítve. A kastélyban történelmi bútorkiállítás látható. Nem messze Márkusfalvától a hegyoldalon a Hernád medre fölött egy egyedülálló sziklaszirt látható – Márkusfalvi sziklagomba.
Spiąský ©tvrtok - Csütörtökhely
A falu fontos történelmi kereszteződésen fekszik. A falu kataszterében neolit lelőhely található (kanelkeramika). Az első bejegyzések 1263-ból valók, 1412-től a XVI Szepesi város tartományának a központja (azoknak, amelyek nem voltak lengyel zálogban). Az 1672-ben épített kolostort a minoriták alapították. A román stílusú templomot (XIII. század) gótikus kétemeletes kápolnával bővítette ki a Szapolyai család. Ez Szlovákia legszebb gótikus kápolnája – műemlék.