s3girl Creative Commons License 2007.07.12 0 0 3155
Félig Off:

Alpha:Végeztem egy kis kutatást a szöcskékről(étkezésükről)..nah azt nemtudtam meg, hogy milyen fajta szöcskéket fogtatok..Viszont azt megtudtam, hogy a szöcskékből van ragadozó s van növényevő. De sokuk úgy ragadozó, hogy igazából mindenevők csak a táplálékuk nagy részét más egyéb rovarok alkotják, de nem vetik meg a növények lédúsabb részeit és a rovarlárvákat sem. Hogy az általatok fogottak, melyik táborba tartoznak azt nemtudom, de valószinü h ragadozók lehettek, mert inkább a sáskák a vegák(persze ebből az ismert Imátkozó sáska kivétel).
-Azt viszont megtudtam, hogy a Fűrészeslábú szöcske(saga pedo) egyrészt partenogenezis-el/szűznemzés/szaporodik, sz'al h megtermékenyítés nélkül rakja le a petéit, másrészt a ragadozó szöcskék világában a perdátorok predátora..nameg hogy Mo. legnagyobb szöcskéje. Sz'al valósznü h nem ezt fogtátok:)
-A Zöld lombszöcske(Tettigonia viridissima) meg valószinü h megharapott volna ha kézbeveszitek, bár nemtudom h hogyan szedtétek őket.
-A szemölcsevő szöcsi(Decticus verrucivorus) szintén ragadozó, de inkább lombszöcske formájú..s sztem ő is megharap..mert a néphit szerint a harapása gyógyítja a szemölcsöt.

Azért néztem még utána a szöcsiknek, mert érdekesnek találtam, hogy simán cirkáltak a terkó üvegén, mint a nappali gekkók. Nah ez azért van, mert az első lábfejízeik elülső oldalán talppárnákat viselnek, ezek parányi csövecskékből épülnek fel. Miközben a szöcsi áthúzza a lábait a szájszervén, nemcsak megtisztítja őket, hanem feltölti nyállal ezeket a hajszálcsöveket. Ezzel biztosítja a talppárna ragadását.
Még olvastam vmi olyat is, hogy az utolsó lábízük két karma illetve a köztük levő tapadólebenyek segítik a növényen való járásukat.

Nah, kb ennyit jegyeztem meg, meg gegített a kis jegyzetem:) Sorry h ilyenekel untatlak titeket!:)