Free Bird Creative Commons License 2007.07.11 0 0 45

Mint korábban írtam nekem a 9.4.3 Plus van meg a bonus DVD-vel. Persze mindent feltelepítettem, aktivizáltam, de igazából nem sok effektet használok, az összes effektnek talán a 10%-át. Mert a többire nincs szükségem. Nem akarok olyan felvételeket csinálni, amelyik úgy néz ki, mintha a fényképezőgép, vagy a videókamera keresőjén keresztül filmeznél. Pedig van vagy tucatnyi belőlük. A jelenetátúszásból is rengeteg van, ezek használata szerintem öncélú, tök felesleges. A síma átúszáson kívül összesen csak mintegy tucatnyit használok, pedig rengeteg van belőlük - használaton kívül. Van számos olyan lehetőség, amit még nem próbáltam ki, mert még nem kellett. Ilyen a kép a képben, a blue box. Nagyszerűen hasznosíthatóak viszont a hihetetlenül profi feliratok, amelyek lehetnek állók, görgetettek, keresztben átvonulók, a lehetőségek végtelenek, mert minden paraméter megváltoztatható, így akár gömb, vagy hengerfelületen is úszhat a felirat, vagy a Csillagok háborújának ismert, a távolba futó felirata is két mozdulattal reprodukálható. De ragyogó hatással lehet a normál videó felvételekből tetszés szerint lassított, vagy gyorsított mozit is csinálni. Kipróbáltam a képi villámeffektet is kombinálva a mennydörgés hangjának beszúrásával - meggyőzően hiteles effekt! 

Engem nagyon izgatnak a hangi lehetőségek is, mert majdnem mindent meg lehet oldani a párhuzamos több hangsávon. Utólag játszi könnyedséggel be lehet lopni hatásos hangeffektusokat, kisérő, vagy aláfestő zenét, a videóval, vagy az utólag felvett hangokat modulálva, visszhangosítva a legkülönfélébb teremhatásokat is elérhetjük (templom, barlang, nagy terem, uszoda, sportcsarnok, stb.)  

Van egy 32 éve, még 1975 karácsonyán készült 5 perces színes családi mozifilmem. Elsőszülött fiam első karácsonya volt, amit már értékelt. Persze néma filmes kamerám volt, de elindítottam a filmfelvétel elején egy érzékeny mikrofonnal felszerelt kölcsön kazettás magnetofont is, amely 45 perc eseményeinek hangját rögzítette. Ezt a filmet nemrég bedigiztem és a Pinnacle-val centiről centire utóhangosítottam.

Természetesen a hangkazettát is gondosan megőriztem, így a film után nagy izgalommal a hangfelvételt is bedigiztem a kiváló, ingyenes és magyar nyelvű Audacity progival, a hangot feljavítottam, zajszűrtem és filmjelenetenként felaprítottam. A filmsnitteket a hangsnittekkel összedolgoztam, aztán jött a renderelés. Családunk egyetlen 32 éves nagy becsben tartott hangos filmje készült el belőle egyetlen este során.

Ezt a sziszifuszi, precíz munkát is lehetővé tette a program, szóval én nagyra becsülöm a Pinnacle-t!

Bocs, hogy ilyen hosszú lett! :))) 

Előzmény: Tennessee (44)