Cirfandlia Creative Commons License 2007.07.11 0 0 2445

Szépen néz ki, jó nagyok a fürtjeid - ez nem az a kisfürtű klasszikus olaszr. lehet, vmi combosabb klón talán...

Pár megjegyzés, erről értekezhetnénk itt a fórumon is, érdekelne többek véleménye.

Fürtválogatás: és annak is az időpontja; Általam nagyra becsül Monostorapáti Scheller birtok vezetőjével nemrég erről beszéltünk, és ő a sokkal későbbi időpontot preferálja (Zsendüléskor, vagy utána) mert a korán ledobott fürtöktől felszabadult energia a megmaradtak áramlik és így azok még jelentőset növekednek, telnek a szemek, fürtök. (tehát ő a növekedési szakaszt mindenképp megvárja) Mondjuk az is igaz, hogy a vegetácó második felében már jobban látszik az évjárat; lehet kalkulálni hogy beérik e tervezett fürtmennyiség, vagy csökkenteni kell belőle. 

Van olyan aki már virágzáskor leszedi - pont azért hogy ne vigye el a plusz energiát...

Ki mit tart jónak, melyik időpontot preferálja?  (nekem idén egyáltalán nem kell leszednem, nagyon kevés fürt van a Cirfandlin -van olyan tőke, h. 2,3 csak- de ez másnál is probléma a környékünkön.)

A másik észrevételem a permetezés; még mindíg Quadrist nyomod? Ez lenne a 3. a blokkban? Én 3,5 hete adtam az utolsó Q-t de már akkor is eléggé záródtak a fürtök, legutóbb kén + orthocid ment. Ja és miért teszel kontakt peronosz ellenit is bele? Nem bízol a hatásában - mert talán drága szer ez ahhoz, hogy ennyire meg kelljen támogatni, meg a kánikula ezzel a kevés esővel nem igazán kedvez(ett) a peronosznak. BÁr és a Quadris + kén blokkom ellenére láttam -minimális- lisztharmatfertőzést.

Ja és miért Dithane? Az okos növvéd. tankönyvem a Dithane-ról azt javallja, hogy a vegetáció legelején, a gyors növekedés szakában használjuk, továbbá lazítja kicsit a szöveteket (ez törésre hajlamosít, ill. más fertőzésre kaput nyithat?).  BÁr én is gondban voltam a legutóbbi kontakt peronoszp. szer kiválasztásával; rezet nem akartam még - korainak tartom most, hogy a bogyók még szépen növekednek, talán majd a következő permetbe. (De ahogy látom az előrejelzéseket, felesleges aggódni, jön a szaharai hőség, nem lesz itt peronosz fertőzés.) 

Előzmény: RAMBO (2436)