savarin Creative Commons License 2007.07.10 0 0 806

mbtb: "A menta vagy nem menta kérdés is izgalmas. E két növény alapvetően édestestvér - de az már igaz, hogy mentával nagyon csínján kell bánni, nehogy "kikönyököljön".

 

Egyetértek.

Tényleg izgalmas kérdés a menta.  A  kapor és petrezselyem zöldje mellett a görögök mentát is a "dzadziki" fűszerének tartják, miközben igazából csak a kapor és uborka valamint a petrezselyem és uborka molekuláris profiljában találhatunk olyan rokonságot, ami alapján biztonsággal összeboronálnánk őket: persze az elméletek, modellek sem biztos, hogy mindig helytállóak:)

 

Készen állok tanulni, ám az uborka és menta édestestvérségéről mégsem vagyok meggyőz(őd)ve, hacsak azt nem tekintem annak, hogy lehűtve mindkettő frissítő hatású, különösen a tejsavas joghurttal. Az azonban - már csak az evidéki gasztronómiában kevéssé megszokott ízvilága miatt is - biztosnak látszik, hogy a menta hajlamos "kikönyökölni".

Előzmény: mbtbd (804)