Na, tegnap nem reagáltam erre az írásra, mert nem volt időm.
Szóval a tapasztalataim és nem csak az enyémek alapján mindjárt kettőt megcáfolok.
Én már tényleg nem számítok kezdőnek a magvetésben, úgy összességében legalább 60-70 magról kelt leanderem nyílt már és állítom, hogy közülük EGY sem volt, ami kiköpött a szüleje lett volna. Talán bizonyos jegyekből rájönni véltem, hogy melyiknek lehetett a gyereke, de az pl. olyan, hogy a ciklámennek hófehér gyereke lett, de a virágforma annyira hasonló, hogy annak tulajdonítottam. Azt viszont nem zárom ki, hogy nagyipari módszerekkel, szigorúan elkülönítve talán tényleg fajtaazonos gyerekek nevelhetők, de ebben számunkra, hobbykertészeknek semi rációt nem látok, hiszen sokkal egyszerűbb a hajtásról szaporítás, mint éveket várni a magoncokra.
A másik meg a bugák levágása. Erről is sokat beszéltünk itt, többeknek új volt, én is sokáig tiltakoztam, már alig vártam, hogy az elvirágzó bugákat levágjam, de aztán valami meggyőzött, most azt nem írom le, hogy mi. Az idén fényképekkel is követtem egy elágazó ág útját, az egyikről levágtam a bugát, a másikról nem. Még engem is meglepett, hogy míg a le nem vágott dupla mennyiségű virágot mutatott természetesen, addig az új hajtások teljesen egyformán növekedtek mindkettőn, mert eddig én is úgy gondoltam, hogy a levágottnál gyorsabb lesz a növekedés. De jelen esetben nem volt gyorsabb. Sajnos olyan rendetlenségben vannak a képeim és természetesen különböző időkben csináltam őket, hogy ahhoz idő kell, hogy megkeressem, de meg fogom. A lényeg az, hogy egy buga két virágzásra képes, és ebben az sem akadályozza meg, hogy közben eltelik egy tél!