KTa Creative Commons License 2007.07.05 0 0 27
Én csak modern és drága füstölőszerkezeteket találtam a neten, ipari felhasználásra valókat. Jó lenne valamilyen rajzot találni ilyen kisebb füstgépről. Bár napközben, ha senki sincs otthon, úgysem szabad magára hagyni ilyesmit. Állandóan ellenőrizni kell, mert azért a házunk épsége is szempont.
Mint írtam, én apró gépi gyaluforgáccsal füstöltem. Beletettem egy tepsibe, rá kétmaréknyi parazsat (nem marokkal kimérveJ), erre még rászórtam 1 cm-nyi forgácsot. Kb. 1-2 óráig füstölt, utána még egyszer föl lehetett éleszteni fújkálással. 3 óránként újat kellett készíteni, mert leégett az anyag. Ez persze nagyon körülményes, ha a parazsat külön kell előállítani. Mi fával fűtünk kiskályhában. Gondoltam arra is, hogy egy rezsó fűtőszálát teszem a forgácsba. Ha pontosan állítható a hőmérséklete, biztosan be lehet lőni úgy, hogy ne gyulladjon meg.
A füstölésről van sok irodalom a neten is, könyvekben is. Nagyon ellentmondásosak. Még fenyőt is találtam ajánlani, és nem amatőrtől. Pedig az szörnyű rossz ízt ad a gyanta miatt. Sokan ajánlanak gyümölcsfákat. Erdélyben búzadarát is szórnak a parázsra a szalonna füstölésekor.
A hideg füstölésnél szvsz nem baj, ha megszakad a füstölés. Ilyenkor is folyik az anyagok átalakulása, érlelődése. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, és a kész sonka, kolbász, szalonna mennyiségének rohamos csökkenése azt sejteti, hogy nem puszta udvariasságból dicsérték mások sem.
Előzmény: Törölt nick (26)