Vén Resu
2007.07.04
|
|
0 0
topiknyitó
|
Valódi fizikusok segítségét szeretném kérni!
Növekszik e a porszívó áramfelvétele, ha befogom a szívócső végét? A kézenfekvő és logikus magyarázat az, hogy csökken, mert kevesebb levegőt szállít, így kevesebb munkát végez, de egy másik topikban összefutottam egy önmagát MTA-s kutató fizikusnak aposztrofáló figurával, aki szerint ez nem igaz. Még a hangján is hallani hogy befogott szívócsővel felpörög a porszívó motorja motorja (vajon miért? :) ), de egy multiméterrel megmértem és le is videóztam az áramfelvételt, hogy az valóban csökken. Ekkor MTA-s kutató fizikusunk elkezdett mesélni az „ideális” porszívóról, aminél szerinte nőne az áramfelvétel ha befognám a szívócső végét, engem pedig kioktatott, hogy én csak egy villamosmérnök vagyok és nem értek a fizikához.
(A hab a tortán csak az, hogy az iparban nagy teljesítményű ventilátorok és szivattyúk indításakor mindig lezárják a csappantyúkat és ezt tehermentes indításnak nevezik, legutóbb meg egy szivattyúnak úgy sikerült az áramfelvételét mérsékelni, hogy egy kicsit lefojtottuk.)
Akkor most hogy is van ez? Fizikusok HELP!!! :) |
|