ikaljan Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1421

Kedves Mumu!

Az EU jövője szerintem is bizonytalan. Ez mondjuk azért nem meglepő, mert általában a jövő az. Aki viszont nem látja/ismeri el, hogy az elmúlt 10 évben milyen mértékben erősödött a gazdasági,politikai integráció, és hogy a jelenlegi egyezmény, bár kompromisszumot tükröz, de éppen az integratív elemeket növeli radikális mértékben, annak szerintem némi gond van a realitásérzékével.

Az, hogy az eddigi "ugocsa non coronat" jellegű döntéshozatali mechanizmus felváltása a kettős többség elvével, szerintem a politikai unió irányába történő legjelentőseb elmozdulás. (ami itt tényleg gáz, hogy a lengyel elvtársak még az utolsó ugocsa non coronatos lehetőséget kihasználva, e rendszer bevezetését 2014-ig el tudták tolni.)

Az elnöki jogkör az Unió jogi személyiségével együtt azt jelenti, hogy az EU elnöke a közös politikák területén a nemzeti országok kormányaitól függetlenül is kötelező érvényű szerződéseket írhat alá.

Az új szerződés kimondja az EU-s jog elsőbbségét a nemzeti jogokkal szemben. Ilyen módon az EU parlament szerepe jelentősen felértékelődik - hiszen olyan területeken, ahol eddig csak ajánlások születtek, most kötelező érvényű jogszabályokat lehet alkotni.

Előzmény: Mumu (1419)