Agnoszticizmus Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1356

De a világ teremtése előtt miért ne lenne idő, az teljesen lehetséges.

A világ teremtése előtt nem lehetett idő. A téridő egyszerre tágult ki az Ősrobbanáskor, így nincs értelme azt mondani, mi volt előtte, mivel maga az idő sem létezett. Ezt Aquinói Szent Tamás is megmondta.

Ugyanakkor például Stephen Hawking arra gondolt, hogy az a Világegyetem, amelyben élünk nagyobb lehet (multiverzum-elmélet), amely azt jelenté, hogy egyidőben több Univerzum is létezik. Ennek alapján ott máshogy is folyhat az idő.

Másrészről ő úgy gondolja, hogy valóban 13,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, azonban mindig is létezett. Kicsit ellentmondásos.

Namármost láttam egy érdekes okfejtést Robert Green Ingersolltól (nevezetesen a Why I am an Agnostic?-ban), hogy az anyagot gyakorlatilag nem lehet megsemmisíteni, csak átalakítani. Hiszen hiába zúzzuk szét a követ egyre apróbb darabokra, atomokra, az mindig megmarad valamilyen formában és energiában.

Ráadásul hogyan keletkezhet a semmiből bármi is. Gondoljunk csak bele: a semmi valaminek a hiányára mutat rá, ily módon ha azt mondjuk, semmiből keletkezett a Világegyetem logikátlan, amit állítunk. A hiányból nem lehet semmit sem teremteni. Tehát a Világegyetemben létező anyagnak véleményem szerint valamilyen formában mindenképpen léteznie kellett. Az Ősrobbanás-elméletben is először olyan forró volt minden, hogy gyakorlatilag puszta energia volt. Azonban ez akkora energia lett volna összesűrítve, hogy az szinte lehetetlen. Ezért vitáznak még ma is ezeken a kérdéseken.

Előzmény: takarito (1345)