takacsi Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1357
Újra itt van a Magyar Sziget! A hetedik!

Mit írhatnék ennyi év után a Magyar Szigetről? Már az életem része lett, s tudom hogy ezzel nem csak jómagam, hanem immáron sok ezren vagyunk így. Amikor az ezredforduló táján gondoltam egy nagyot, s meghirdettem az elsőt, még csak annyian voltunk, hogy éppen körül tudtunk ülni egy nagy tábortüzet. A Magyar Sziget előtt nemigen kísérletezett azzal senki, hogy az underground műfajhoz sorolt, s egyszerűen csak szkinhedzenekaroknak nevezett nemzeti rockbandákat egy helyen szerepeltesse mondjuk a Fidesz-alapító Bayer Zsolttal vagy Bencsik Andrással felálló Sajtóklubbal. Merész lépésnek tűnt akkoriban, de elegem lett abból, hogy Magyarország egy internacionalista, liberális, drogosnak titulált, értéktelen fesztiválról, a (Pepsi) Szigetről legyen híres. Így született meg a Magyar Sziget, a magyarok fesztiválja, ahol kimustrált külföldi fellépők helyett, csak és kizárólag magyar előadókat hívunk meg. Kirekesztőek lennénk? Nem, csak nincs bennünk az a megfelelési kényszer, ami Magyarországon kívül egyébként máshol teljesen ismeretlen. A világ más pontjain az a normális, ha egy ország, egy nemzet a saját kultúrájára büszke, s azt erősíti. Ki fog magyar fesztivált szervezni, ha nem mi, magyarok?
Ma már egy kezemen meg sem tudom számolni, hogy hány, a Magyar Szigethez kísértetiesen hasonlító fesztivál van a Kárpát-medencében. Ezek, Nemzetünk üdvére – mint ötletadó - mind a Magyar Szigetből nőttek ki, ezért kitűnő jelképe a 7. Magyar Szigetnek a hétfejű szkíta sas, amely egyébként egy népvándorlás kori lelet. Ezt a fesztivált immáron egy összeszokott, megpróbáltatások tüzében edződött nagy család, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai szervezik, akik hosszú évek tapasztalataiból táplálkozva egyre profibb fesztivált képesek teremteni a szponzorok és támogatók nélkül működő Magyar Szigetből. A hetedik már csak azért is érdekes, mert a 7 ősi szakrális szám. S az őszi, tavaszi események sok mindent végérvényesen megváltoztattak. Mindezek után minden bizonnyal különösen nagy élményeket tartogat a VII. Magyar Sziget, amelyet magam is jobban várok, mint előtte bármelyiket.
A kirekesztésről pedig annyit, hogy francia fiatalok évről évre visszatérnek a Magyar Szigetre, mert beleszerettek a magyar történelembe, kultúrába és a magyar emberekbe. Tartottak előadást észt, svéd, német barátaink is, de volt itt román újságíró is, akinek a haja szála sem görbült. Ami pedig a zenei stílusokat illeti, mindig is jól megfért itt a legkeményebb rockzene a könnyűzenével. Nem vagyunk kirekesztők, de nem is érezzük szükségét annak, hogy ezt bizonygassuk. A Magyar Sziget a miénk, magyaroké. A bejárat, amely egy székely kapu, mindig nyitva áll nemzetünk barátai előtt, de a rossz szándékúak esetében bezárul. Ők mehetnek ezernyi agyontámogatott nem magyar vagy éppen nemzetközi fesztiválra. Ide a magyarok és a magyar nemzet barátai jöjjenek a Kárpát-medence és a világ minden szegletéből, mert itt egy hétre leomlanak a közénk vert mesterséges határok! A sok ezer fiatalt és ifjú szívű idősebbet vonzó Magyar Sziget nem csupán etalonná lett, hanem – mivel az elmúlt évek alatt egyre nagyobb közösséggé formálódott a nemzetben gondolkodók tábora – egy életforma megtestesítőjévé is vált. Ezek után nem meglepő, hogy nem csupán életre szóló kapcsolatok, de már gyermekek is születtek a Magyar Szigetnek köszönhetően.
Jöjjetek hát magyarok, a Dunakanyar Csattogó völgye – közel 30 zenekarral, több tucat előadóval és számtalan programmal - vár benneteket!

Toroczkai László

A - még mindig folyamatosan frissülő - programot a http://magyarsziget.hu/program2007 internetcím alatt találjátok!