Szia Adam 07!
Köszönöm az infókat, elég kényes mint látom ez a személyszállítási kérdés is, nem csak maga a kategorizálás. Egyébként Aixam 500 SL típusú kocsim van, a Dunántúlról vettem egy hónappal ezelőtt. Ausztriából hozták be, megvannak az osztrák papírjai, a szervízkönyve, az adásvételije, abban hivatalosan két személy szállítására van lehetőség rendszám nélkül. Úgy tudom, ez a típus még belefér a moped-ketagóriába... ha jók az információim, van egy 500-as Sport változata is, az már 4 személyes és nem lehet smkp-ként forgalomban használni.
Olvastam olyanról is már, hogy vannak, akik pl. gyermekeiket szállítják vele oviba, iskolába, stb. Tudom, hogy ez egy elég nagy joghézag itthon, mert nincs igazán harmonizálva az EU-s Irányelvvel. A rendőr is arra hivatkozott, hogy a KRESZ egyértelműen ezt mondja ki (egy ember mehet vele), nem igazán érdekelte, hogy EU-tagok vagyunk és esetleg ez nincs megfelelően szabályozva Mo-on. Hát, ez van sajnos. Kár, mert már nagyon vártam, hogy mehessek vele egy kicsit hosszabb útra a városon kívülre, erre rögtön lekapcsolnak... pech... :))