ikaljan Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1390

De igen. Méghozzá teljes mell bedobással.

Nézd, azért mert nem vagyok hajlandó maradéktalanul úgy változtatni a véleményemet, ahogy éppen az éppen aktuális "hivatalos irányvonal" megkívánja, még nem támogatom a Hamaszt.

(pl. Fatah minőséítéseinek alakulása az elmúlt néhány évben: ... tárgyalópartner - terroristák gyülekezete, akik nem akarnak megegyezést - korrupt széteső szervezet - mérsékelt szervezet - a megegyezés zálogai)

Egyébként sok esetben szerintem árnyékot bokszolsz, és olyan mögöttes tartalmakat is beleértesz az íráaimba, amelyek nincsenek ott.

Az enyémben egymás elismerése, jó szomszédi kapcsolatok, együttes kiaknázása a terület adta lehetőségeknek.

Ez mind szép és jó, de jelenleg mintha de facto nem a palesztinok tartanák megszállva Izrael államot, és nem izraeli menekültek lennének nagy számban bezsúfolva egy négy kisvárosból álló gettóba. (vajh miért rosszak a kapcsolatok..)

Szóval valóban jó dolog a kölcsönös elismerés, de szerintem azért némileg megintcsak igen cinikus a hozzászólás.

Nem véletlenül esett egybe az iráni miniszterelnök ujabb megnyilatkozásával.

Az iráni politika már 1979 óta ezt képviseli. A majom fél éve, 1 éve, 2 éve is pontosan ugyanígy nyilatkozott. Szerintem ennek közvetlenül semmilyen köze nincs az eseményekhez.

Izraelnek nem kedvező. Amit előadsz az merő spekuláció minden alap nélkül. Izraelnek nem előnyös a határai mentén bizonytalan területek.

Hát hogy a francba ne lenne kedvező, ha a Hamaszt sikerül viszeszorítani egy gettóba, (majd valószínűleg onnan is ki lehetne verni), míg egyebekben egy izraeli és amerikai támogatástól függő szervezetetet sikerül helyzetbe hozni.

(hozzáteszem, azt, hogy Izrael és a Fatah milyen hosszú távú stratégiával áll elő azt az elkövetkező hetek tárgyalásai mutatják meg... nyilvánvaló, ha nem történik komoly előrelépés a hosszú távú rendezéssel kapcsolatban, akkor egyszerűen csak egy takitkai lépésről volt szó, amely az éppen aktuális legveszélyesebb ellenfél kiiktatásáról szólt.

Ha valóban történik megállapodás a palesztin államról és a kivonulásról, (vagy legalább Izrael felajánl egy nem bantusztánokból álló javaslatot), akkor valóban hosszú távú megoldásról van szó. (ez utóbbival kapcsolatban némi kételyem van, dehát inkább ne legyen igazam... fogalmazhatnánk úgy is, hogy túl szép lenne)

Egy terrorszervezet nem legitim a világ számára.

naív elképzeléseid vannak a nemzetközi politikát illetően. (a terroszervezet akkor nem legitim - sőt akkor lesz terrorszervezet - ha a politikai érdekek így kivánják.)

A köztük levő ellentét nem új keletü. A Hamasz árulónak és tolvaj bantdának tekintett a Fatahot.

Nyilván masszív az ellentét. De azon túl, hogy alapból utálják egymást, az utálat megnyilvánulásait, vagy éppen időleges elsimítását általában a külföldi befolyás határozza meg. (pl. szaudi-egyiptomi közvetítések)

Természetesen. Mit támogasson egy terrorszervezeten aki még a szomszédját sem hajlandó elismerni.

Figyelj... szerintem te alapvetően árnyékbokszolást csinálsz. Nem kritaként írtam, amit írtam. Egyszerűen közöltem egy megállapítást. Egyébként itt nem az a lényeg, hogy a Hamaszt támogatja e valaki, (az USa vagy Izrael nyilván nem fogja) hanem az, hogy a Fatahot támogatja e, mi több, ad e olyan biztosítékokat, amelyek lehetővé teszik a fatah számára a Hamasszal való leszámolást. - Azt gondolom, hogy Abbasz az elmúlt időszakban megkapta ezeket a garanciákat.

Rosszul látod. A Hamasz az első pillanattól fogva a kizárólagos hatalom megszerzésére törekedett.

Nyilván mindkét fél erre törekedett. (Főleg, hogy ugye a Hamasz elvileg demokratikus választásokon legitimáltan igényt is tarthatna erre). Ettől függetlenül a nemzetközi nyomás miatt "népfrontos" kormány alakult. A jelenlegi, eszkalációban viszont egészen látványosan a Fatah tette meg a radikális lépéseket, amire a Hamasz gyakorlatilag nem tudott érdemlegesen reagálni. Szerintem nem számítottak arra, hogy a Fatah és Abbasz meg meri lépni, amit végülis megléptek.

Kérdezem, mi a véleményed arról,hogy amig voltak várakozók az átkelésre az erezi átkelőnél, időnként rájuk lőttek a Hamasz harcosok?

Hát mit szólnék? Köcsögök. Dehát ez nem új dolog.