KTa Creative Commons License 2007.06.21 0 1 22
Sziasztok!
Én az idén már másodszor készítettem parasztsonkát, szerintem nem nehéz, de sokáig tart. Kb. 10 kg-os, faragott sonkákat vettem. Fontos, hogy friss legyen, nehogy megromoljon. Darabonként 3 kg sóval borítottam be. Ha már felázott rajta a só, akkor egy-egy fej fokhagymát kevertem a sóba. Hat hétig állt ebben a szárazpácban, időnként forgatni kell, és ne menjen a hőmérséklet 10 fok fölé. Ha megszikkadtak, akkor egy napig áztatom hideg vízben. Ezután ha megszáradtak, mehetnek a füstre. Magam füstöltem egy kétajtós szekrényben az udvaron. Jó, ha néha átfagy. Sokféle keményfát ajánlanak, én a tölgyre szavazok. Kézi motoros gyaluval gyártottam hozzá a forgácsot, és a kályhából kivett parázzsal indítottam a füstöt. A forgácsot amúgy téglára helyezett tepsibe tettem. Nem volt kevés munka két hétig minden reggel és este füstölgetni, de mondhatom, hogy megérte. Az csak a gond, hogy nincs nálunk hűvös, száraz hely, ezért május tájékán kénytelen voltam feldarabolni és a mélyhűtőbe tenni, mert másképp túlságosan kiszáradt volna. Már lassan érik a nagyszerű bocskor paprikám a kertben, azzal az igazi. Remélem, valakinek hasznos lesz, amit leírtam.