ikaljan Creative Commons License 2007.06.21 0 0 1377

Tévedés. Gázánál kisemm államok is léteznek. Csak, hogy a politkájuk is ennek megfelelő.

Magyarul Gáza is minden további nélkül létezhetne, ha Izraellel dinasztikus kapcsolatok kötnék össze, ugyanaz lenne a beszélt nyelv, nem lenne határellenőrzés, ellenben kiváló off shore paradicsom lehetne.

Ez egy iráni akció. Hamasz ebben csak eszköz.

Mondjuk nem értem, hogy jön ez ide... egyébként szerintem ez alapvetően nem iráni akció. (ha már külföldieket nevezünk meg, akkor inkább USA, és Izrael, de leginkább palesztin belharc). Ha a külföldi vonalnál maradunk, akkor arról van szó, hogy az USA és Izrael számára, érthető okokból a Hamasz nem tárgyalópartner, így megpróbálták a pillanatnyilag gyengébb, de számukra éppen ezért elfogadhatóbb palesztin erőt támogatni. Ez nyilvánvalóan kiélezte a Fatah és a Hamasz közti különbségeket.

A Fatah amerikai támogatása az elmúlt fél évben egyre markánsabbá vált, láthatóan nem voltak érdekeltek egy Hamasz dominálta egységkormányban.

A végleges szakítást Abbasz kormánybuktatása jelentette, ezt viszont nem valószínű, hogy meg merte volna lépni anélkül, hogy tudta volna, hogy ehhez minden támogatást megkap külföldről. itt nyilván érdekes még Egyiptom szerepe, amely szintén a Fatah mellett állt ki. (nem véletlenül, hiszen otthon éppen most számolnak le az Ikhwannal, a Fatah meg egyébként is egyiptom által gründolt szervezet).

Én úgy látom, hogy ebben a helyzetben a Hamasz inkább csak reagál az eseményekre, bár túl sok választási lehetősége nincs. Gyakorlatilag az egyetlen esélye ha bizonyos pozíciókat meg tud őrizni Ciszjordániában is.

A Hamaszt pedig nyilvánvalóan igyekeznek ellehetetleniteni. Nem világos mivel érdemelte ki védelmedet?

Én nem védem a Hamaszt. A Hamasz ellehetetlenítésének célja Izrael, az USa és a többi szereplő szempontjából nyilvánvalóan érthető. Az Gázára, mint önálló államiságra egyáltalán alkalmas területre történő utalás szintén ennek részét képezi... (mint ahogy pl. ferrero rocher2 is beveszi, hogy itt tényleg független államról van szó, aztán lám lám mennyire nem tudják működtetni. - persze ennél lényegesebb, hogy avval számolnak, hogy a palesztinok körében is csökkenni fog a Hamasz támogatóinak száma)