Open-Minded Creative Commons License 2007.06.05 0 0 69

A szocializálódási körülmények megfigyelhetően hatással vannak az egyén morális és erkölcsi beállítottságához, ám a felekezeti vagy vallási hovatartozás alapján történő szelektálás csak előítélet, mégha ebben az esetben pozitív is a diszkrimináció. Amennyire én értem ezt a fekete-fehét listát, ez sokkal inkább a MÁR bejáratott emberi kapcsolatokon belül szerzett tapasztalatokra épít, vagyis egy bizalmi háló, amiben az a feltételezés él, hogy ha az az ember megbízik valakiben, akiben én is megbízom, akkor számomra fehét listás annak ellenére, hogy nincs vele kapcsolatos személyes tapasztalatom. S ugyan igy a fekete lista esetében is, akiben valaki nem bizik, abban én sem bizom.

Persze a dolog kvázi müködésképtelen az emberi szubjektivitás, illetve az érdekekből táplálkozó elfogultság, vagy szándékos félrevezetés miatt. Könnyen elképzelhető az is, hogy X. ember valakinél fehér valakinél fekete listán van.

A céges iwiw is egy remek ötlet, ami előfeltétele lehetne a fehér gazdaságnak, ahol a rendszerhez csatlakozók felvállalnák üzleti kapcsolataikat (beszállító, vevő, egyéb partner, kapcs. váll) és igy akár a nyilvánosság számára is átekinthető lenne, illetve a céggel kapcsolatban kerülők is tájékozodhatnának. Persze itt is az egyéni, céges érdekek (üzleti titok) szabhatank gátat, ám ennek ellenére, ha sikerül egy müködőképes rendszert összehozni, ahova tartozni azonos az áttekinthetőséggel és korrektséggel, akkor feltételezhető lenne, hogy a rendszer csatlakozni nem akaróknak valami takargatni valójuk van...

Előzmény: j.cs (68)