Enahma Creative Commons License 2007.06.04 0 0 4237
Disclaimer: Remélem, ez a hozzászólásom nem lesz semmilyen módon bántó vagy sértő. Ha az lenne, elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam. A témavezetőmön kívül egyetlen konkrét személyre sem gondoltam, miközben írtam. Mindennemű egyéb hasonlóság a véletlen műve.

"És még egy: ez a HP-s múlt... *pirul* Hát, Istenem, mindenki kezdi valahol. De azért sokat köszönhetek annak a közösségnek is, mivel amit tudok az írásról meg a cselekménybonyolításról, azt mind rajtuk "kísérleteztem ki", és a mai napig is közülük kerülnek ki azok, akik lelket öntenek belém, ha elkenődöm. Szóval, persze, nem egy Litera, de azért emberek vannak ott is. :-)"
(forrás: http://szs.freeblog.hu/archives/2007/05/23/Blogfak_vorose/)

Igazából az én hibám, hogy valahol szégyellem magam azért, mert olyan irodalmat olvasok (és írok), amely szórakoztatni (is) merészel.
Például ugyanúgy elvörösödök, amikor megkérdezik - mondjuk pont a Görgey családból -, hogy "Milyen műfajú is a könyved?", mint amikor a scifisek rákérdeznek: "Miket is írtál a CSI előtt?" Egyszerűen azért, mert mindkét alkalommal ugyanazt a csöndes, döbbenettel vegyes lesajnálást érzem a reakciókon, ha őszintén válaszolok.
Konkrétan a fanfic írás esetén például még a Csodaidők pozitív kritikáiban is nagyjából úgy hangzik el ez a része az életemnek, hogy "annak ellenére, hogy HP fanficeket írt, a könyv olvasható". Mintha általában kizárná az egyik a másikat.
De van ilyen bejegyzés a csodaidok.hu-n: "szerzo jelen konyve butasag es giccs. nagy sikerre szamithat, de a szerzotol sokkal komolyabb munkat szeretnek latni, mert kepes ra. ez iranyban biztatom szeretettel. udvozlettel, keresztes." (Valamiért ez a fazon kísértetesen úgy hangzik, mint a doktori témavezetőm... :-D Komolyan... :-DDD)

A másik, kétértelműnek (vagy egyszerűen nagyképűnek) tűnő bejegyzésem, miszerint a fanfic-világ "nem egy Litera", szintén elég egyértelmű szerintem. Itt mindannyian tudjuk, hogy a netre felkerült továbbírások túlnyomó része nagyon alacsony színvonalú. Csakhogy ez minden olyan íróközösségre is igaz, ahol nincsenek az írások közzétételének kritériumai. Rossz írás mindig több van, mint jó.

"De azért emberek vannak ott is." ez már tényleg kétértelmű. Lehet úgy is értelmezni, hogy mentegetem őket ("hülyék ugyan, de szeretem őket"), meg úgy is, hogy védem ("ugyanolyanok, mint te"). Itt magam sem tudom, melyik hátsó szándék vezérelt, amikor leírtam. Lehet, hogy mindkettő ;-) (ronda mardekáros beütésem csillant meg egy pillanatra?), de az mindenképpen, hogy bánt az a lekezelés, amellyel a fanfic-világhoz hozzááll pl. az a sci-fis csapat, amelyet az egyéb ("komoly") irodalmat kedvelők és művelők szintén lekezelnek. És teszik ezt ugyanolyan tudatlanul.

Nnnnnnnnnna.
Bizonyítvány megmagyarázva, zsebkendők telebőgve (hiába, no, az önsajnálat)...
Előzmény: gorgey (4209)