_321 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2373
Sziasztok!

Azok segítségét szeretném kérni, akiknek van tapasztalatuk saját verseskötetük vagy könyvük kiadásában - kiadatásában. Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan működik az, ha én meg szeretném jelentetni például saját verseskötetemet. Sajnos teljesen tájékozatlan vagyok ebben a témában, csak azt tudom, hogy ma egy amatőrnek/kezdőnek nehéz megélni versekből, könyvekből, hacsak nem valami extra tehetség vagy nincs extra szerencséje, de most (még) nem is ez a célom.

Először is, a magánkiadás hogy működik? Viszek egy kész anyagot egy nyomdába, fizetek nekik valamennyit, ők kinyomtatják, és ennyi? Nekem kell járkálnom kell könyvesboltokba, hogy vegyék át tőlem és adják el? Mennyi pénz kell ahhoz, ha például 100 példányban akarok megjelentetni egy könyvet?

Aztán ha egy kiadónál akarom kiadatni a könyvemet vagy verseskötetemet, és tegyük fel, hogy szerencsés vagyok és találok kiadót, aki hajlandó kiadni, akkor hogy működnek tovább a dolgok? Kié lesz a szerzői jog? A kiadóé, az enyém, fele-fele, vagy változó?

Egyáltalán hogy működik ez a szerzői jog, ha én kiadok valamit (akár magánúton, akár kiadó segítségével), hogy tudom "levédetni" a művemet?

Előre is köszönöm a válaszokat, és bocs, hogy ilyen sok, esetleg nagyon amatőrnek tűnő kérdést tettem fel!