(Itt ott kicsit sarkított) véleményedet alátámasztandó, nem állhatom meg, hogy ne idézzek itt keveset egy nálam klasszikussá vált, mulatságos alapműből (Paul Fussell: Osztálylétrán Amerikában - Modern Könyvtár 1988)
"...az utazás ásatag szép szavát alig alkalmazhatjuk a manapság tomboló turizmusra. A turizmus minden osztályból szedi áldozatait, azonban a proletárok között a legkevesebbet. Nem azért mert nem futná rá, hanem inkább tart a várható új tapasztalatoktól. Ők az előre láthatót szeretik, nem a váratlant - holott éppen a turizmusnak látható előre minden mozzanata manapság....Ha azonban egy utazásba mégis belebocsátkozna, évekig meséli a távolságokat, az ételek részleteit, a költségeket és a motelek fényűzését ('papírcsík volt ott még a WC fodelén is').
...A 'turistaosztály' mindenekelőtt a középosztály. Ők azok, akik eljutnak Hawaii-ba, akik éltetik a földközi tengeri hajótúrák iparát, mert az képzelik, hogy vegyülhetnek a felsőközéppel. Nem eszmélnek, hogy az az osztály pl. egy nepáli völgyben húzódik meg. A túrizmus azért való a középosztálynak, mert egy időre megvehetik a felsőbrendűség érzését: sok a felszolgált étel, a fehérrel terítés, habzóbor és a festett kaviár.
..A felsőbb osztály egyéni utakat tesz, nem csatlakozik csoporthoz - nem is csoda, hiszen minden csoportban akadnak olyanok, akikkel az érintkezésnek értelme sincsen."
Esendőre, koszra satöbbi a 'kulturnép' reakciója természertesen különbözik, de ezt is el kell fogadni. Többször dolgoztam rövisebb-hosszabb ideig 'nem steril' országokban (Ceylon, Pakisztán, India). Kétszer volt közeli látogatóm - egyik fürdött a teljesen új, különleges élményekben; másik egy hét után hazamenekült a 'zajból, bűzből, tömegből, koszból'.
Ha ezeket a jellemzőket kivonod azokból az országokból, akkor azok már nem azok.
Igaz, soha nem voltam szervezett úton sehol (nem kell félreérten: nem a fenntebb leírt felsőosztály miatt:)), de soha nem értettem a prospektusok lelkivilágát: a pálmás, homokos partos, 10 emeletes szállodás rezervátumokat. Mert a vendég ugyazt látja Acapulco-ban, valahol Dominikában vagy éppen Kogalla-ban. De ez az én magánvéleményem