hawaii1972 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 topiknyitó

Arra gondoltam, hogy kellene csinálni egy könyvet, vagy egy weboldalt arról, hogyan is néz ki ma az az ország, ahol élünk.

Tudom, hogy az országimázsnak ez nem tenne jót, hiszen ha jön egy turista mondjuk Budapestre, akkor a jóembert nem Kőbányára viszik, hanem a Budai Várba, ahonnan nem látszik, hogyan is nézünk mi ki.

Elborzadva nézem reggelente a vonat ablakából, miként néz ki a Rákosrendező és Budapest Nyugati pályaudvar között a város. A Vidámpark és a Zoo környékén nagyjából egy tonna szemetet lehetne összeszedni.

Kis falumban (Verőce) csináltunk egy kézzel készített utcatáblát, hogy az idegenek is tudják, merre járnak. Valaki kitépte és széttörte - megvolt a verőcei kirándulás, miközben az ott kirándulók szemetet szórnak a kis patakba. Fémdobozos kólát persze, amelynek esélye nincs elbomlani.

65 országban jártam eddig. A múlt héten éppen Zágrábban. A gyönyörű és tiszta Jellasics téren vidám emberek sétálgattak, fagyiztak, szép villamosok jöttek-mentek, az utcán nem volt kutyaszar, lehetett sétálni. Menj el a Blaha Lujza térre vagy a Vörösmartyra - ha van hozzá gyomrod.

65 országban is volt, van szemét - persze, hogy van. Csak éppen máshol kezdenek arra rájönni, hogy ha valaki a saját mikrokörnyezetét rendben tartja, akkor lassan, de biztosan az egész nagy szép lesz: az egész, az ország.

De nem, mi fuldoklunk a szemétben, gázolunk a kutyafekáliában, betegek leszünk a városban és mindehhez csendesen asszisztálunk.

Úgy gondoltam, előbb, vagy utóbb lesz egy website, vagy egy könyv, tele fotóval, a valósággal. Nem a botránykeltés a célom, hanem a figyelemfelhívás. És azért is írtam ide - másodszor - hogy mondjátok el minderről a véleményeteket.

Mert erről beszélni kell.

Az útleírás rovatból ez az írás száműzetésre került. Remélem, itt megmarad és elkezdőhet a disputa.

Addig is, mindenkinek minden jót:

Lantos Gábor

szerkesztő-riporter-műsorvezető

Verőce