ninovarga Creative Commons License 2007.05.18 0 0 1582
Amennyire a képről megállapítható, ez az Olaszországban hagyományosnak mondható ún. Kaki Tipo. Bármerre jár az ember, a házikertekben ezt látja, ez "A káki". Ugyanez a fajta volt az uralkodó az üzemi ültetvényekben is, de újabban egy "Rojo brillante" (ejtsd: roho briljánte /ragyogó piros/) nevű spanyol fajta kezd dominálni, azt most gőzerővel telepítik. Tudnotok kell, hogy a kaki az egyike a legjövedelmezőbb gyümölcskultúráknak. Zalai viszonyok között vizsgálva évről- évre termése a rekordok rekordjait dönti meg, elképesztő minőséget produkálva. Ha jól azonosítottam be a fajtádat, akkor az én tízéves fám ugyanilyen. Tavaly pl. 70 kg termést hozott, amelyek átlagsúlya 35 dkg volt. Nagyon jó fajta ez, egy hasonló olasz internetes fórumba be is írtam, hogy az olasz termelőket elragadta a "rojo brillante hév", pedig nem egy utóérleletlenül is édes fajta, mint pl, a japán Hana Fuju. Abban a fórumban egy újabb címmel jejölt témával topicot lehet nyitni, amihez aztán azok szólnak hozzá, akiket speciálisan az a téma érint vagy érdekel. Én a következő címet adtam: Új káki... vagy csak egy trükk csupán? Arra utalok vele, hogy ez az újabban divatba jött spanyol fajta is ugyanúgy utóérlelendő, mint a mi tipo-nk. A spanyolok azonban rájöttek (lehet, hogy véletlenül), hogy hűtőraktárban CO2 alatt tárolva úgy édesedik meg, hogy eredeti kemény állagát megőrzi. Feltettem hát az olaszoknak a kérdést, hogy kipróbálták-e ugyanezt a tárolási eljárást a tipo-val, vagy a régi rutin szerint raktározva továbbra is hagyják, hogy spontán utóérjen, amikor éppen kedve tartja. Vagy netalán az olaszok is olyan ostobák, mint a magyarok, akiknek meg arról, hogy lehet kákit termeszteni, nem bír eszükbe jutni, hogy kákit lehet termeszteni (akár üzemi szinten is.) Mert ha így van, akkor ez a sok fajtaváltó egy trükk áldozata csupán. A kérdésre hónapok óta senki nem tudott válaszolni.... A tárolási kísérletet jövőre megcsinálom én és megírom nekik az eredményt. Bizonyos sejtéseim már vannak...
Előzmény: Évi5 (1580)