Ati356 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 22

Nos akkor sorban dióhéjban:

A foltos páncélosharcsákat (de az aranysávosokat is) én csapatban (1-2 nőstény, 3-5 hím, az egyik ismerősöm egyszerre akár 30-70 tenyészállatot is kirak) ikráztattam, mindíg a legalsó aksikban (100 l-ek), mivel ezek voltak a leghidegebbek (22-25 fok), ez ideális volt nekik. Ikráztatás előtt melegebb vízben voltak és naponta etettem őket. Majd ikráztatás előtt 3-4 nappal abbahagytam az etetést. Az ikráztató medencét feltöltöttem csapvíz és lágyvíz keverékkel (arány: 2:1-3:1), ami így 8-10 nk keménységű volt és semleges kémhatású. Erőssen levegőztettem és belehelyeztem a kikoplaltatott harcsacsapatot, majd belöktem nekik egy kis tubikupacot. Általában már másnap estére ikráztak, de ha nem, akkor áthelyeztem egy másik aksiba a tenyészállatokat, és leszívtam a koszt. Az ikrákra raktam egy kis acriflavint (xantakridint) penészedés ellen. Kelés maj az ivadékok elúszása után sórákot adtam 2 hetes korig, majd vágott és jól átmosott tubit. Nagyon gyorsan nőnek! Napi 2-3 három etetés mellett (Főleg az esti etetés a fontos náluk, mivel sötétben is aktívak sőt!) 2,5 hónaposan már 1,5-2 cm-ek is lehetnek!

A fent említett ismerősöm pengével szedi le az ikrákat az üvegfalról és ezeket rakja át keltető akváriumokba és a tenyészanyagot hagyja az aksiban.

Az izzófényű és a lángvöröss pontylazac szaporítása (sőt a legtöbb ilyen kistestű pontylazac szaporítása is hasonló) nagyon egyszerű! Tulajdon képpen egy 10 literes medence ikraráccsal egy kis perlonvattával (kb 5 cm átmérőjű) esetleg egy darab műnövénnyel berendezve tökéletes szaporításra (majd minden kistestű pontylazacnak megfelelt). Én teljesen lágy ozmózisos vízzel töltöttem fel: 0 nk keménység kb 6,5 pH.  Én a párokat mindíg este raktam ki villanyoltás előtt. 1-2 nap alatt leikráztak és a párokat kiszedtem. Elúszás után átöntöttem őket egy nagyobb aksiba és ott neveltem fel az ivadékokat sórákkal, élőplanktonnal és (majd) szárazeleséggel.

A kéksügérek nekem egy növényes medencében voltak Nannacara alomala párokkal. A kéksügéreknek kis kb 6 cm átmérőjű cserepeket raktam be szájukkal lefordítva az oldalán egy akkora lyukkal, amin a hím is éppen hogy befért. Amikor megváltozott a hím viselkedése és gyanítottam, hogy leikráztak akkor felemeltem a cserepet és alákukkantottam. Ha ikráztak, akkor a cserepet kicseréltem. Az ikrás cserepet külön akváriumban keltettem ki a növényes aksiból kiszedett vízzel. A kikelt ivadékok szája nagyon kicsi, ezért a megfelelő apró méretű élő kaja nagyon fontos (pl amerikai frissen keltetet pár órás sórák, rota, nauplius stb)

A vízem minőségéről pontos adatot mondani nem tudok, mert amikor én csináltam ezt a kis halat még gyerek (10-12 éves) voltam és mérőeszközeim nem voltak. Csak tippelni tudom mostani fejjel, hogy 10 nk alatt lehetett, mivel egy jól beállt növényes aksi volt (120l), forralt vízzel feltöltve. Most kb 5-7 nk vízzel csinálnám.

Átlag 25-40 ivadékot tudtam egyszerre felnevelni, mivel igen korlátozott lehetőségeim (mind anyagi, mind technikai, mid kezdőeleség) voltak.

Egyébként az első tudatosan tenyésztett halaim közzé tartozik ez a kis aranyos kifli alakú hal!

Biztos sok mindent kihagytam, de ha valami kérdésed van, írj!

Előzmény: KoPw (20)