Törölt nick Creative Commons License 2007.05.17 0 0 48

Fogalmi eltérések vannak, de sebaj.

Régi értékek alatt én nem a hagyományokat értettem, hanem például olyan dolgokat, hogy a becsület és a tisztelet mindennek az alapja, mindennél(?) előrébb valóbb. Annak megsértése és megszegése viszont súlyos következményekkel jár. Például gyilkosság esetén. Véleményem szerint a mai európai túlliberalizálódott világban semmi jelentése a fent említett szavaknak, épp oly mértékben büntetik, mint mondjuk egy lopást. Nézd meg például a Büntető Törvénykönyvet. Többségében a szabadságvesztés mértékét 2-től 5-évig terjedő intervallumban határozzák meg. Eltekintve most az olyanoktól, mint halmazati büntetés meg ilyenek. Számomra egy lopás messze nem olyan bűn (de bűn), mint valaki testi épségének megsértése, esetleg életének kioltása, vagy nagy nyilvánosság előtti lejáratása, jóhírnevének (becsületének) csorbítása (ld. Molnár Csaba). Ha valaki lop 1 millió forintot úgy, hogy mellett nem veszélyezteti senki életét, nem bánt senkit, az nem akkora bűn. A pénzt lehet pótolni, az emberi életet nem! De ez csak az én véleményem!

Előzmény: Egy szóra még (40)