"Egy nagyon picike kisegítő kérdés után tiéd a fődíj: melyek azok az évszakhoz köthető klímatényezők, amelyek az általad leírt folyamatokat beindítják és földrajzilag hol jelentkeznek hamarabb?"
Még egy fontos tényező van szerintem, a fény-sötét periódus váltakozása.
A növény egyrész érzékeli a nappali és éjszakai időszak hosszát, másrészt ennek a hossznak a változását is, mindezt a fitokróm (és talán a kriptokróm) rendszeren keresztül.
Az őszi napforduló körül rövidülnek leggyorsabban a nappalok, és minél magasabb szélességi körnél vagyunk, ez a rövidülés annál intenzívebb, tehát a nyugalmi időszak közeledtét jelző szignál annál erősebb.
"Nem tudom, milyen életkorú lehetsz, de közel két évtizedes tanári pályámon mindig ilyen tanítványokról álmodtam. "
Mondjuk inkább úgy, hogy versenyen kívül indultam (mivel jódarabig nem jött más válasz). Ha a tanítványod lehetnék, az azért lenne jó, mert sokkal fiatalabb lennék.(Gimis éveimre emlékszem vissza legszívesebben.)
Két tucat éve molekuláris növénybiológiát kutatok, főleg alap-, újabban alkalmazott területen is. Kertésznek viszont csak lelkes amatőr vagyok, agráros szakképzettség nélkül.
Szeged környékén lakom (a pécsi topiktárs Grifi - ha jól emlékszem), és a tegnapi vihar nem tett kárt a környékünkön, csak pár napig megint nem kell locsolni. :)