KoPw Creative Commons License 2007.05.15 0 0 16

Na,ma leadtam egy beadandót, két zht írtam,szóval fáradt vagyok, de megpróbálok írni vmit:)

Meggyhasú sügér(pelvicachromis pulcher):

Az akváriumom,amiben a meggyhasúk vannak eleve egy lágyvizes akváriumnak lett beállítva, nagyon sok jávai mohával, amiről tudni kell,lágyítja a vizet, meszet von ki belőle. Az akváriumomban amúgy is sok növény van, így szerintem a vízpatamérterek jók. A vize olyan 5-8nk között volt, most kicsit keményebb. A meggyhasúimat kiskorukban vettem, először volt 4 db, de emint felnőttek, és párba álltak, ment a kegyetlen verekedés, és a gyengébb elhullott. Így maradt egy pár,akiknek van bent egy cserép és egy kókusz. Amint ivarérettek lettek,elkezdtek ikrázni, eleinte nem keltek ki a kicsik, gondolom az ikrákat felcsipegették, de lassan beletanultak, és maguktól ikráztak, nevelték a kicsiket,amiket akkor vettem el,amikor már színesedtek, addig az annyukkal,apjukkal voltak, mert oltalmazták őket. Mivel társas akvárium, azért olyan sok nem maradt meg, olyan 5-10 db. Utána kezdtem kivenni őket. Azt írják, hogy 15nk körüli víz jó nekik az ikrázáshoz, hát nekem jobban szerették az esővizet, vagy a forrásvizet, ami olyan 3-6nk körüli.Ezt savanyítottam égertobozból főzött lével, és egy adad kamillateát is tettem a vízbe, mert a kamilla fertőtlenítő hatása egész jó, és természetes. Az este kihelyezett halak másnapra leívnak, általában nálam hajnalban. A hőmérséklet 26-27 fok. Utána a hímet ki szoktam venni, mert elég,ha a nőstény gyengül le, mivel sok kaját nem lehet neki adni,azaz addig nem is adok kaját,amíg a kicsik el nem úsznak. utána is csak keveset. A nőstényt azért hagyom bent, mert lehet,hogy így csak 30-40 kicsi kel ki, de kisebb esélye van a penészedésnek,mert a nőstény megeszi a penészes ikrákat.Miután a kicsik elkezdenek önállóan enni, kiveszem a nőstényt is. A kelésnél viszont figyelni kell a hőmérsékletre, nekem 27 fok felett sok hím, 25 környékén sok nőstény kelt ki. Ez amúgy az apistóknál is megfigyelhető. A kicsiket egyből lehet cyclops naupliussal etetni, én először élővel, pár nap múlva már fagyasztottal is etetem. Amint elkezdenek színesedni, ez olyan 1-1,5 centi körüli állapot, utána jó minőségű szárazzal is etetem, és lehet vágott tubit is adni nekik.

Előzmény: Ati356 (15)