Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 11

Neonhal tenyésztés Ati módra:

Ne csodálkozzatok, hogy nem teljesen hasonlít a nagykönyvekben írtakhoz, mert az évek során a lehető legjobban leegyszerűsítettem.

Én a neonokat mindíg párokban rakom ki 4,5 l újságpapírral letakart lefedett (!)aksikban (kb 3l vízzel) estefelé. Ozmózisos vízlágyítóval készítem a vizet és semmivel sem kezelem! Ennek jellemzői: 0 nk a keménysége és 6,5-6,8 pH a kémhatása. A hőfok az általában változó 22-30 C fokig. Nyáron akár 30 fokig felmegy a tenyészmedencék hőfoka és hát a helyzet az hogy én ilyenkor is kirakom ikrázni, bár ilyenkor gyengébb a kelési arány. Mégpedig azért rakom ki ilyen meleg időszakban is, mivel a neont 10-12 naponta ki kell rakni ikrázni, legalább is annak aki komolyan gondolja a tenyésztésüket. Ennak pedig az az oka, hogy ilyenkor a legjobb az ikrák kelési aránya. Ezen kívűl, ha később rakjuk ki csökken a kelés esélye és ez odáig mehet el (15 nap felett), hogy végül "besül" a nőstény ("belekövesedik" az ikra) és nagy részük később nem képes ikrázni vagy csak igen gyengén, és így már további tenyésztésre már alkalmatlan!

A medencékbe csak egy ikrarácsot (öntöttműanyag szúnyoghálóból készített) rakok, mindenféle növény, műnövény ill búvóhely nélkül. Ezekre semmi szükség nincs!

Az este kirakott tenyészpárok másnapra (legésőb az azt követő napra) általában leikráznak. A tenyészpárokat mindíg este szedem ki. A hímek közvetlen ikrázás után zöldes aranysárgán ragyognak, míg a nőstény továbra is irizáló kék marad.

Ikrázás utáni napon az ivadékok kikelnek. Mivel fényérzékenyek ezért a takarást továbbra se veszem le! Nos vagy ilyenkor öntjük össze az ivadékokat egy nagyobb nevelő aksiba vagy megvárjuk mikor elúsznak (4-5 nap, én általában ekkor szoktam, kivéve mikor két csapatot rakok ki 5 naponta). Köztes időben az ivadékokat ne bolygassuk!!!

Én elúszás után (már nem a falon lógnak, és nem "ugrálnak" felfele a vízfelszín felé, hanem vízszintesen áldogálnak a vízben) rögtön sórákot adok enni az ivadékoknak. A 8-as malomszitaszöveten ami átmegy azt egy 10-es szűrővel felfogom (ez általában a frissen 1-2 órája kikelt amerikai sórák mérete), ez tökéletes indulóeleség.

Én 250 l-es akváriumba öntöm össze az ivadékokat és itt is nevelem fel őket. Az akváriumba egy szivacsszűrőt és egy talajszűrőt szoktam rakni ügyelve arra, hogy az ivadékokat ne zavarja a víz áramlása, mert azt nem kultiválják! Ezen kívül egy diatomik szűrőt (egysejtűek kiszűrésére) használok 2 hetes korig.

A szűrő (szivacs) méretét 3 hetes korukban (ilyenkor jelenik meg a neoncsík) megnövelem 12*15*32cm-es méretűre.

Kb 2-3 hetes korig érzékenyek az ivadékok az egysejtűek felszaporodására (ilyenkor akár néhány óra alatt elpusztulhat a teljes csapat!), ezért nagyon óvatosan etessünk, h ne maradjon maradék! Néha régebben ilyen esetekben kicsi barna csigákat alkalmaztam ezen maradékok eltüntetésére, most pedig frissen elúszott algaevőket.

Kb 4 hetes korukban leszívom a vizük felét és sima csapvízzel töltöm fel óvatosan! A talajszűrőt pedig lecserélem egy másik nagy szivacsra. Innentől kezdve hetente egyszer később akár 2x is lecserélem a vizük 3/4-ét. Ilyenkor már áttérek jóminőségű szárazeledelre és fagyasztott esetleg élőplanktonra is. Darabos kaja után még egy darabig adok sórákot is a kisebbek miatt.

4 hetes kor után már semmi probléma nem lehet a felnevelésükkel, hacsak valamit nagyon el nem rontunk!

4 hónaposan már 2,5-2,8 cm-esek!