ninovarga
2007.05.14
|
|
0 0
1524
|
Örülök, hogy az ismeretlenség miatt "sokismeretlenes" szituációkban is a kvíztalálatokhoz hasonló visszajelzéseket kapok tőletek. Inspiráló számomra az ilyen megerősítés és hálás vagyok az együttműködésért. Ami a hímbe oltott nő példáját illeti, jómagam állítottam elő ilyen növényt, nem talajprobléma okán, hanem a jól ismert "önporzós" gyanánt vásárolt porzós tipikus esete miatt. Ez is lehet a korrekció egyik módja, de kezdő amatőröknek azért nemigen szoktam ajánlani. mert ez a beavatkozás (ha egyáltalán sikerül és a sok ügyetlenkedés között mondjuk nem egy másik még nem termő de valamilyennek mondott valami mást oltanak rá) profi utógondozást igényel a metszést illetően, lévén az egyébként is indulási túlsúlyban lévő hím genetikusan is nagyobb növekedési erélyű. Köszönöm a téltűrésre vonatkozó megerősítő tapasztalatokat is. A "szakma" a kivit Magyarországon nem termeszthető gyümölcsfajként kezeli, ezért nem is szerepel a telepítésben támogatható fajok listáján. Szegényeim úgy tudják (nem tudom, honnan), hogy téltűrési tulajdonságai és hosszú vegetációs időszak igénye miatt a hazai klíma nem felel meg termesztéséhez. Egy évtizede követem zalai éghajlati és talajviszonyok között több, különböző mikroklímán lévő egyed sorsát. Olyan őrült szerencsém volt, hogy ez az időszak rendkívüli időjárási eseményekben bővelkedett. (Extrém hideg tél, hónapokig tartó forróság egy szem csapadék nélkül, tavaszi fagyok, erős viharok stb.) Anélkül, hogy most részletezném (a könyvben megteszem), a kivi számos fajjal történő összevetésben termésbiztosnak, ha nem egyenesen a legtermésbiztosabbnak mutatkozott. A hőigényét illetően az az organoleptikai ténogy m i n d e n e g y e s é v b e n a saját termesztésű kivi édességi foka és aromája messze felülmúlja a kereskedelemben beszerezhetőjét, végképp eloszlat minden kételyt. Persze a "szakemberek" azt nem tudhatják ( mert hát honnan is tudhatnák), hogy az utóérő gyümölcsöt termő fajoknál az érés fiziológiája már a növényen lévő gyümölcs esetében is eltér a nem utóérőékétől. Anélkül, hogy elárulnám, kiváncsi vagyok kitaláljátok-e, mi lehet az a tényező, ami a kisebb hőösszeget biztosítani képes klímán oda hat, hogy gyakran éppen itt érnek el a még le nem szüretelt gyümölcsök magasabb érettségi fokot, mint pl. Olaszországban.y, h |
Előzmény: grifi (1519)
|
|