Nem hiszem, hogy ezt írtam volna, hogy aki lassabban vezet, az rosszabbul vezet. Azt írtam, hogy aki félelemből vezet, akár ebből kifolyólag lassabban, az rosszabbul. És ha félelmek által befolyásolva vezet - mint pl. egy ilyen film hatására -, akkor jó eséllyel gyalogol bele pont abba a helyzetbe, amitől fél. Ezt meg a pszichológia és egyéb tanok igazolják :)
A fizikához meg annyit, kvantimfizika szintjén az "eddigi" fizikai törvények pont megdőlni - vagy éppen kiegészülni - látszanak. Pont, hogy a gondolatnak és a képzeletnek van igen erős befolyása a történésekre, eltűnnek és megjelennek részecskék, attól függően, mit szeretne látni a megfigyelő. Ez alapján - amit tulajdonképpen nevezhetünk fizikai törvénynek, mivel fizikusok figyelték meg -, pont hogy a bennünk lévő gondolatok teremtenek egy csomómindent - vagy mindent(?) - magunk körül, akár egy ilyen _véletlent_ is, amiből baleset lesz. Na pont ezért nem kell ilyen idióta filmeket csinálni, mert az emberek megteremtik maguknak pont azt, amit nem akarnak. Mert arra figyelnek, az jár a fejükben.
A gyorshajtás megfékezése meg ilyen módon nem működik, ezt kéne belátni, csak egyetlen pontra figyelve nem fog menni, le kéne venni a tekintetünket az úttestről. Egyrészt ugye az ilyen módszer a fent vázoltak miatt ártani is tud és közvetett módon többszörözi pont azt, amit nem akar, másrészt meg a gyorshajtást nem szünteti meg, pedig ez lenne az eredeti cél. Mert a gyorshajtásnak oka van. Hogy valaki miért vezet így. És nem az a megoldás, hogy megpróbáljuk elfojta(t)ni - bár baromi jó lenne, ha ilyen egyszerűen működne a világ, de nem így működik, különben már nem lenne bűnözés sehol a világon évezredek óta -, hanem megkeresni azokat a pozitív dolgokat, amiknek hatására csökken az igény a gyorshajtásra. Van erre próbálkozás, pl. elérhető versenyeket rendeznek a tömegeknek, ahol kitombolhatja magát az ember, még jól is érzi magát a tömeg, és nem piroslámpáknál meg szűk utcákban próbál bizonyítani. Nem teljes körű megoldás, de legalább egy pozitív út, ami használ valamennyit.
Az egyetlen járható út: a pozitív dolgok mellett tenni, és nem a negatívak ellen. Hiába harcolunk a félig telt pohár üres fele ellen, attól még nem lesz tele, sőt. Az is kifolyik, ami megvolt. Persze ezt Magyarországon nehezen veszik be az emberek, mikor évszázadok óta csak azt nézik folyton, hogy mit nem akarnak, folyton a hiányra fókuszálnak, aztán meg siránkoznak, hogy nem történik a pozitív, lehúz minket a mocsár :)) Tapicskolunk a saját gondolataink által létrehozott dagonyában, és hibáztatjuk a külvilágot, a politikust, a rendőrt, az ügyintézőt, a gyorshajtót, a tanárt, a bankárt, a zsidót, a cigányt, a baloldalt, a jobboldalt. Na de ez megint más téma, csak elkalandoztam.
Szóval ez a film egy demagóg hisztériakeltésnek tűnik nekem (ez a része működik is láthatóan), ami az alkotók félelmeiből fakad, ahelyett, hogy szétnéznének jobban, és gondolkodnának. És pont nem érik el vele, amit akarnak. Lehet itt fröcsögtetni 30 liter vért, meg látványos filmjeleneteket rendezni, "élethű" hullákat és műtéteket mutogatni, és jól szájbarágós módon beletömködni az emberek agyába a mondanivalót, tiszta halivúd. Akkor se működik :D És többet árt, mint használ.
Szerintem. Ezek csak az én gondolataim, nem kell velük harcolni :) Az se baj, ha tévedek :)