szaki_pali Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2131
Én virágzásig maradnék az olcsó kontakt szereknél, Mint a bordoi por, rézoxiklorid, Champion, Dithane stb. réz vagy rézpótló szereknél. Ezzel együtt szintén alkalmaznám a kontakt kén készítményeket Szera, Thiovit stb.

A szőlőnek két kritikus időszaka van. Az egyik a virágzás körül, a másik érés idején van. Ekkor lehet sőt érdemes felszívódó és "jobb" szereket bevetni. Addig felesleges. A Mikál, a Quadris, a Discus , Sumilex, Rubigán, Ridomil, jó de drága szerek. Akkor vetem be ha itt az ideje vagy az időjárás megkívánja. Csak ilyenekkel permetezni drága huncutság.

Én esküszöm az un. BASF technológiára (azért hívom így mert ők voltak az elsők akik előszőr bevezették és javasolták). Arról van szó, hogy virágzásig kontakt szerek, virágzás lefedve felszívódó szerekkel, utána érésig ismét kontakt szerek. Virágzáskor mindhárom fő kórokozóra menni kell (lisztharmat, peronoszpóra , szürkepenész). Erre kiválóan alkalmasak az un strobilurin hatoanyagok (Discus, Quadris, Cabrió Top). Vagy csinálhatod azt hogy a felszívódók közül Topaz vagy Rubigan mellé raksz Ridomilt Pluszt vagy Ridomil Combit. De ez ne legyen tőbb mint 3 permetezés A virágzás legyen csak lefedve. Aztán visszatérhetsz a kontaktokra. Veszélyes időszakokban (közben amikor az időjárás megkívánja) mehetsz a veszélynek megfelelően lisztharmat ellen (ha baj van) Karahtane-val, peronosz ellen ismételt Ridomillal. A záró permetezésed lehetőleg legyen a szürkepenész elleni szer. Mikál, Buvicid F. Szerintem nem kell a permetezésből akkora faxnit csinálni. Egy kis odafigyelés és minden rendben lesz. Ha nem hanyagolod el és nem vársz pl 2 hetet a perm fordulókkal akkor nem lehet nagy meglepetésed. Arra azért figyelj(ha megteheted) hogy pl eső előtt jobb ha permetezésed megvan. De pl nyáron amikor semmi sem történik ráész 10 napos fordulóban permetezni. Én az időjárás előrejelzést figyelem és ha úgy jön ki akkor inkább permetezek 1 nappal eső előtt.
Előzmény: Jani71 (2129)