Arth_ur Creative Commons License 2007.05.09 0 0 50

Éreztem én, hogy "felpörög" a topik ettől az esőtől...

A tavacska is, a komposztáló is garantált menedék nekik. Akár azt is el tudom képzelni, hogy hozzád menekültek a száraz időszakban.

Jobbat nem tudok: 10 pár csapda (5000 Ft) + 1 kiló csigaölő granulátum (Detia vagy Delicia, kb. 1000 Ft), aztán indulj el a legveszélyeztetettebb részén a kertnek. A csapda évekig használható, nekem tavaly egyszer kellett a granulátumból utánpótlást vennem.

Szerintem érdemes "zónázni": a csapdákat kirakni úgy 20-40 négyzetméteren egybefüggően, és ha a közepén már nem nagyon jön újabb csiga, akkor továbbpakolni a mellette lévő, még nem irtott területre, de a szegélyen meghagyni, hogy ne nagyon települjenek be újra.

Nekem is van olyan szomszédom, aki szerint nála nincs. De egyrészt fű-fagyal-tuja típusú kertje van (finnyásabb csiga éhenhalna benne), másrészt meg így sem igaz, amit mond, csak nem veszi észre a csigákat a bokrai alatt, nem jár ki hajnalban, vagy eső után. Ha a saját szemeddel látod, hogy amikor nálad ott grasszálnak az orrod előtt, akkor abban a szomszédban meg nem, akkor talán el lehet hinni, hogy ott nincs, de addig nem.

Tavaly az igazán nagy inváziónál átváltottam "darabolós gyilkosba", és felezgettem őket. Unalmas, de egy elvágott dög maradványaira 2-3 másik jön oda, volt olyan nap amikor ezernél többet vágtunk szét. Nem jobb mint a csapdázás, de sok felhalmozódó indulat és agresszió levezetésére alkalmas. :)))

Előzmény: Astilbe (47)