Arth_ur Creative Commons License 2007.05.09 0 0 49

A sok kicsi a sikeres tavalyi peterakásnak köszönhető.

Ha őszi ásáskor "negatív kaviárt" találsz (azaz fehéres golyócskák mokkáskanálnyi csomóit a fekete földben), akkor a csigák sikeresen szaporodtak, és lepetéztek.  Az őszi-tavasz talajforgatás nagyon kell a gyérítésükhoz.

A kertünk javát nem ásom (gyümölcsfák, gyep, tavaszi hagymások), de tavaly-tavalyelőtt szinte nem tudtam úgy lenyomni az ásót, hogy egy-két csomót ki ne fordítsak. Tavaly vettem komolyan a dúvad irtását, idén tavasszal már észrevehetően kevesebb is van. Gondolom ebben sokat segített az őszi száraz időszak is, de azért a sokezer tavaly elpusztított csiga is biztosan számított.

Én a .aumax-ban kapható csigacsapdával próbálom kordában tartani őket. Azokba elég egy kevés csigairtó granulátumot tenni, így nem szennyezi a növényeket a méreg, nem mossa szét az eső, és ha olyan helyre szúrtam le a csapdát, ahol 1-2 nap után nem látok nyálkanyomot, döglött csigát a csapda körül, akkor egyszerűen továbbteszem a csapdát. Ahogy írtam 20 ilyen barna, gombaszerű műanyag vacakkal pásztázom a kertet, és így bő egy év alatt már egészen kitapasztaltam, hogy merre szeretnek elbújni a kertünkben.

Mindenképpen az árnyékos, nyirkos (rendszeresen locsolt) helyeken érdemes kezdeni. A komposzttárolók mellett én folyamatosan tartok csapdát, ott mindíg vannak. Szeretnek minden olyan helyet (járda széle, fal töve), ahol a föld elválik a betontól, és lesz v.mi rés, ahol be tudnak húzódni a talajba. Nálam kedvelt fészkük volt még a kertben nyaraló cserepes növények alátétje alatti rések, mivel a cserepeseket szinte naponta kell locsolni nyáron, és alattuk folyamatosan nyirkos a talaj. Volt olyan, hogy csak átültetéskor vettem észre, hogy még a cserépbe is beköltöztek a növény gyökerei közé.

Előzmény: fossza (48)