"'Mondjuk az USA már pár államban előírt ilyesmit (Grenada, Irak, ...), ...'
Ja, és persze ez a fajta érvelés, amikor egy ország tetteit egy másik ország hasonló tetteivel akarják igazolni, emlékeim szerint még szerinted is gázos."
Természetesen gázos.
Most is csak azért kerül elő, mert ez az ország az egyik kritizáló.
"Egy 1,3 milliós ország, amiben egy 300 ezres, a másik országhoz húzó kisebbség él, semmiféle bosszúról nem álmodhat egy 140 milliós, nagyhatalmi szomszéd ellenében.
Úgy érted védekezni. "
Szerintem elég világosan írtam, és szintén szerintem a "megbosszulni" az még újmagyarul sem szinonímája a "védekezni"-nek. Az ilyen jelképes dolgok ennyire arrogánsan egyoldalú kierőszakolása nem védekezés ugyanis.
Te sem gondolhatod, hogy azzal, hogy arrébbraknak egy emlékművet most jól megvédték Észtországot.
"Eddig legalábbis úgy tűnt, az akciózást nem kedveled.
Valamiért az oroszok izomból történő agresszív akciózása nem böki a csőrödet."
Akkor talán idézet önmagamtól: "Az elégedetlenség kifejezésére az oroszok természetesen nem a legadekvátabb módszert találták ..."
"'Észtország játszotta azt, hogy a rokonlátogatáshoz vagy észt származás, esetleg észt nyelv és történelemvizsga kellett, ...'
Ezt az érvet méltányolni tudom egy jogállamtól, de Oroszországtól, ahol egyre több szakmában már csak oroszok foglalkoztathatók, nem."
Szemellenző jó dolog.
Észtországban nem a külföldi állampolgárok bizonyos szakmákban működését korlátozták (bár ez sem a jó út, de amíg az Oroszok pl. nem EU-tagok, addig nem várható el tőlük az EU-n belül állítólag nemkorlátozott szabad munkaerőáramlás és akkor a többi nem EU-tagról még nem beszéltünk), hanem a saját lakosság kb. harminc százalékáról kijelentették, hogy nem állampolgár, ill. csak bizonyos feltételek mellett lehet az.
Egyébként a zárójelen belüli dolog az azon dolgok egyike, ami fölösleges basztatás, mert azt, amit pl. ebben az ügyben is elvárnak az oroszoktól, egyetlen olyan állam sem teljesíti, aki elvárásainak hangot ad, ráadásul nem csak néhány szakmában, hanem egyáltalán. Mondjuk nem hiszem, hogy az EU-ban dolgozó csak orosz állampolgársággal rendelkező legális piaci árusok, kioszkeladók és gyógyszerészek száma a nullától erősen eltérne.
schgy