Foti Creative Commons License 2007.05.07 0 0 4846
Mrs. Lipton: Nem hiszek a fülemnek, Alf Stokes !
Stokes: Ez itt a gond. Mindig a legrosszabbat gondolja rólam. Ezzel nagyon sért, Blanche, mert mélyen belül én tisztességes vagyok.
Mrs. Lipton: Akkor miért lopta el a meggyes lepényemet ?
Stokes: Én nem loptam el, az árváknak vittem.
Mrs. Lipton: Milyen árváknak ?
Stokes: Üljön le és mindent elmesélek. (leülnek, mese kezd) Éppen a Batercy hídon sétáltam át ...
Mrs. Lipton: A Batercy hídon ?
Stokes: Igen, a Batercy hídon.

--(Konyha)--
Stokes: (mese folytatódik) ... és lenéztem és ott volt az a két kölyök, tüzelőnek valót keresett a sárban. Látniuk kellett volna a hidegtől pirosra csípett arcukat !
12trees: Ez tegnap délután volt ?
Stokes: Igen.
12trees: A parkban jártunk tegnap, ritka meleg volt !
Stokes: Kegyetlen szél fú a hidak alatt.
Ivy: Igen, ha csurom víz az ember, csak úgy belereszket.
Stokes: Igazad van, Ivy. Mindenesetre segítettem nekik elcipelni a fát az árvaházba, ahonnan jöttek. Egy magas, öreg kőépülethez, belehasított a szívembe a puszta látvány is. Alig valami bútorzat, csak néhány ócska fapad és gyalulatlan asztal.
Ivy: Úgy hangzik, mint a Twist Oliver !
Stokes: Igazad van, Ivy. Éppen teaidő volt. Látni kellett volna szegény kölyköket, ahogy ott ültek sorban, margarinos kenyérdarabokkal és teásköcsögökkel a kezükben.
Ivy: Semmi lekvár ?
Stokes: Semmi.
Ivy: Semmi sütemény ?
Stokes: Semmi, Ivy. És azok a kis vaságyak ! Vékony, szakadt matracokkal és szegényes takarókkal.
12trees: (szkeptikusan) Szóval, körbevezették.
Ivy: Biztos szíves népek irányítják.
Stokes: Mindent megtesznek, Ivy. Én együttérzek velük. Hát gyorsan visszarohantam és fogtam Mrs. Lipton egyik meggyeslepényét, látniuk kellett volna a kis arcocskájukat, mikor elosztottam közöttük !
12trees: És hány árva volt ott ?
Stokes: Óh, nem tudom ! Ötven ? Hatvan ?
12trees: Egyetlen meggyeslepény hatvan árvának ! Mihez kezdett ? Csodát tett talán ?
Mrs. Lipton: Óh, hát maga gúnyolódik ! Csodálkozom magán, James !
Stokes: Én egyetértek magával, James ! El kell ismerjem, nagyon aprókára kellett vágnunk a meggyes lepényt. Nem jutott több egynek egy teáskanálnyinál. Meg egy negyed meggy.
Ivy: Elosztottad közöttük ? Háá ! Ez igazán rendes ! A meggy a legfinomabb benne !
Mrs. Lipton: Ne szakítsd mindig félbe Mr. Stokest, Ivy !
Stokes: Nem, ne szakíts félbe, Ivy ! Az egyik kiskölyök felemelt egy szem meggyet, arcának kifejezése halálom napjáig kísérteni fog, könnyek csurogtak végig az arcán, úgy mondta: "Nézze, uram, egy EGÉSZ meggy !"
Ivy: Azt hittem, felosztottad közöttük !
Stokes: Ez még az előtt volt, hogy felosztottam volna ! Bárhogyis, azt mondtam, ezt nem lehet ! Egész este ez járt a fejemben, míg a vacsorát szolgáltam fel. Tudtam, hogy képtelen leszek így elaludni, hát, mielőtt lefeküdtem volna, elmondtam Mrs. Liptonnak, aki biztosított róla, hogy kapnak az árvák lekvárt és süteményt az elkövetkező három hónapban.
12trees: Mrs. Lipton megígérheti, hogy elkészíti a süteményt, de ki fogja fizetni a hozzávalókat ? Nem leszek társuk abban, hogy megkárosítsuk Őméltósága éléstárát !
Mrs. Lipton: De hiszen mi már gondoltunk erre, James ! Az első dolgunk volt ma reggel, hogy fölmentünk őlordságához, aki azt mondta, ez a legkevesebb, amit ezekben a nehéz időkben megtehet értük.
12trees: Hogy hívják az árvaházat ?
Stokes: Nem tudom. Szent, valami ilyesmi.
12trees: És hol van ?
Stokes: Nem kéne megterítenie az asztalt ebédre, James ?
Ivy: (csészét lerak) De igen, menjünk, Mr 12trees !
(Henry be egy ládával)
Henry: Mr. Pirson jött a fűszerestől. Rengeteg mindent hozott.
Pirson: Jó napot minenkinek ! A többi még kint vár. Mihez fognak kezdeni, cukrászdát nyitnak ?
Mrs. Lipton: Mind az árváknak lesz !
Pirson: Épp időben érkezett még tegnap este, Mr. Stokes ! Hatkor zárunk !
12trees: Ezt mind tegnap este hatkor rendelte ?
Stokes: Így igaz !
12trees: Mielőtt beszélt volna Mrs. Liptonnal és Őlordságával ?
Stokes: Tudtam, hogy ők nem hagynak cserben.
12trees: Segíts megteríteni az ebédhez, Ivy ! (ki)
Ivy: (Kezet csókol Stokesnak) Igen, Mr. 12trees !
(kint James még mindig fújtat)
Ivy: Óh, hát nem csodálatos apám van nekem ? Arany szíve van, még ha szőrösnek látszik is néha !
12trees: Valami nagyon gyanus ebben az egészben, Ivy ! Ha ezek a sütemények az árvákhoz jutnak, én megeszem a kalapomat ! (el)
Ivy: (Fohászkodik) Óh, kérlek, csak most az egyszer, engedd, hogy apám igazat mondjon ! ... (szemét nyitja, elbizonytalanodik) ... Nem biztos, hogy meghallottad.... (el)

Sajnálom, rövidebben nem megy :)

Előzmény: DKSKfan (4844)