ikaljan
2007.05.07
|
|
0 0
1232
|
Kedves Gavriel! Bár abban, hogy nagyobb léptékben a fő cél a fosszilis energiahozdozókért vívott küzdelem - egyetértünk, a szemben álló szereplőkkel nem igazán. Ugyanis én úgy gondolom, hogy az iszlám fundik (bár nyilvánvalóan vannak saját céljaik) csak eszközei - végrehajtói e játéknak. A lényeg valóban az olaj és földgázkincs újraelosztása, azonban a Közel-keleti államok nincsenek abban a helyzetben, hogy érdemben független hatalmi központként működhessenek.
Szerintem a jelenlegi szunni blok/shia blokk konfliktus mögött sokkal nagyobb léptékű játék folyik, amelynek főszereplői az USA, Kína, Oroszország (és leginkáb csak külső kibicként - az EU).
A iráni pozíciónyerés nem önmagában érdekes, hanem arról szól, hogy sikerül e a Közel-keleten kialakítani egy olyan középhatalmi tömböt, amely alapvetően Kína és oroszország felé orientálódik. (és itt elsődleges a kínai orientáció). - Ne adj isten, sikerül e a teljes közel-keletről kiütni az USA érdekeltségeket. A Szovjetunió bukása után ugyanis az USA gyakorlatilag az egész Közel-keltre kiterjesztette befolyását, (akik nem voltak hajlandók elfogadni ezt a befolyást, - azok gyak pária államokká váltak). Most viszont kihívók jelentek meg a színtéren. Szerintem ezért is érdemes kettéválasztani Iránt (és részben a Hezbollahot is) a szunni fundiktól. Ugyanis az iráni konfliktus egyértelműen e nagyhatalmi játszmáról szól. (evvel szemben mondjuk az al-keida és tsai. egy totális partvonalon kívül játszó társaság , aki nem is keres, de nem is találhat kapcsolatot egyetlen nagyhatalmi stratégiai érdekeltséggel sem). |
|