Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 1229
"A megismerésből. Azt is meg lehet ismerni, hogy másoknál másképp, más okból és másra vezetve működnek a dolgok, ha belőlük indulsz ki."

Egyetértünk. Viszont ez úgy működik, hogy pl. megkérded hogy érzi magát? Erre ő mondja hogy így meg így. Ha neked is volt hasonlód, értheted, hogy KB hogy érezheti magát. De mindig magadhoz viszonyítasz, magadból indulsz ki.

"Ezek megértéséhez nem CSAK a saját tapasztalataidra van szükség, hanem mások tapasztalatait is meg kell ismerned."

Megint egyetértünk.

"Félreértést is szülhetsz, ha a tapasztalataidat, élményeidet, felfogásodat, okaidat és céljaidat meghamisítva adod át a környezetednek."

Ha valaki minden további nélkül simán átveszi, maga baja. :)
Mi értelme hamisítani? Ki "csapódik be" vele?

"Ha a környezet okait és feltételeit figyelme kívül hagyva az ember csak saját magából, saját életéből indul ki, legbiztosabb módja annak, hogy félreértse az eseményeket, hogy valóban ne értse meg a másik életét."

Hát ha valóban "csak", akkor igen. Szerencsére én nem hangsúlyoztam a "csak"-ot ennyire.. :)

"Ez nem azt jelenti, hogy sose lehet megérteni valakinek az életét, ez azt jelenti, hogy az olyan ember nem fogja tudni soha megérteni, aki csak saját magából hajlandó kiindulni."

Pontosabban, aki csak magával foglalkozik. Az nem is fogja megérteni.

"Közös cseresznyézéskor nem arra van szükség, hogy mindenki ugyanazt a csresznyét egye meg, hogy egyforma legyen az élményük, hanem megértsék annak fennállását, hogy ez mindenkinek egyformán élmény függetlenül attól, hogy nem ugyanazokat a cseresznyéket eszik meg."

Újfent egyetértünk. Amennyiben az "élmény fennállása" a téma (ezt mondtam már én is).

"Ha az egyéni tennivaló alá van rendelve egy közös feladat elvégzésének,"
Nem alá van rendelve, hanem része.

"akkor az valójában kzös tennivaló, mivel a tennivaló mikéntjét nem az egyén találta ki."

Azt hiszem elég pontosan utaltam az előzőben arra, hogy te a "közös CÉL"-ról beszéltél.

"Nem nevezném "egyéni tennivalónak" azt a sorozatgyártásban, ismétlésszerűen, mások által is pótolható tevékenységet, amit az egyén szolgasorsban, robotszerűen hajt végre pusztán azért mert ő hajtja végre."

Látod, máris osztályozol. A munka az munka és kész.

"A tudatosság NEM ELŐRE KISZÁMÍTOTTSÁGOT JELENT!"
Nálad mit?

Durván: a prekoncepciók, döntéskényszer nélküli életet. Ez pedig nem elbutulást jelent (!). Használni lehet a prekoncepciót, de CSAK arra alapozni, már "bukás".

"..adott feltételek mellett mindig dönthet másképp, a kérdés, hogy a döntését megteszi-e."

Amit mondtam, ez is benne van. Valamiért leszűkítetted.

"Ha pedig az embert a környezet alakítja a maga képére és hasonlatosságára, akkor az ember egyáltalán nem olyan, amilyennek lennie kellene."

Ó. Prekoncepció. Megint te akarod megmondani, hogy ki milyen legyen, ki milyen lehet. :)

"semmilyen törekvés nem tudja elérni, hogy valami más legyen, mint ami."

"Dehogynem."

Amit mondtam, abban az a lehetőség is belefér, hogy benne legyen a váltás, képessége, és a váltás eredménye is. Attól hogy ezek nincsenek még a felszínen egy adott pillanatban, ne szűkítsd le.

"A technikai eredmények azt bizonyítják, hogy az ember törekvése arra, hogy valamiből más legyen mint ami, sikerrel működik."

Hát persze..! De KIBEN és MIBEN van az, amire törekszel? :)
Honnan jön az a dolog? Egy festőművész hol és hogyan teremti meg a vászon előtt a témát, amit utána felfest (ledegradál :) ) a vászonra?

De ez nem csak a technika eredményeinek sajátossága, hanem az ember változtathat saját életén, mások életén, magatartásán, felfogásán, lényegében elérheti azt a folyamatot, hogy szinte minden pillanatban más, mint ami.

Úgy veszem észre, az a különbség kettőnk gondolkodása között, hogy én dinamikus emberről, természetről, istenről beszélek, amit nem írok mindig minden mondtadban körbe...
Mikor azt mondom: "semmilyen törekvés nem tudja elérni, hogy valami más legyen, mint ami", az azt jelenti, hogy nálam az ember (és a dolgok) nem pusztán azt tartalmazzák, ami éppen látható belőlük a "felszínen".. hanem azokat a dolgokat is, amelyek (még) a mélyben vannak, szunnyadó tudás, képességek, tehetség formájában.

Semmi olyat nem tudok megvalósítani, ami ne lenne meg bennem, és semmi olyat nem tudok megtanulni, ami ne lenne meg bennem (bármilyen formában).

Na végre kicsit rövidebbek lettünk, mint 4 oldal :)
Előzmény: takarito (1227)