Marhatéma: 1______Szeletben már nincs érlelés, legfeljebb tárolás. A Szaracén desszertben ott is áll előtte, hogy szerencsésebb történelmű országokban ez hogy zajlik: nagy darabban lógatják. 2____Önmagában a fajta még semmire sem garancia, így a szürke marha sem. Legnagyobb hiányossága a rossz húsformáin kívül az, hogy durva a rostozata, és nem hajlandó márványozni (vagyis zsírereket az izomba bevinni). 3____ Igen fontosak a tartási körülmények. Ha egy marhát silón tartanak, sosem lesz jó íze. A szürke marha genetikai érték, de tudatos hízlalása, fajtán belüli hús irányú szelekciója nincs. Felhasználásával vagy új fajtát kéne létrehozni, vagy egygenerációs keresztezést végezni. Hússzempontból sokkal jobb az ökör vagy az egygenerációsan keresztezett (pl. Charolais-val) ú.n. „F1” marha. 4____Magyarországon ideiglenesen állomásozik néhány kiváló húsmarhafajta (Angus, Charolais, Hereford), hogy 5-600 kg-t elérve zárt rendben hagyja el az országot. A véghízlalás a megrendelő célországban zajlik. 5__Ugyanígy távozik külföldre a szürkénél potenciálisan sokkal jobb húsmarhánk, a magyar tarka, mely szépen tud márványozni. 6____A tenyésztőkhöz intézett kérdésre: „hogyan juthatna el a jobb fajta hús a magyar piacokra”, mindig ugyanazt a választ kapjuk: „Nincs arra itt kérem igény”. A tarkát egyébként nemcsak Nyugat-Európába viszik, hanem Horvátországba, Szlovéniába és Csehországba is, ahol úgy látszik, van rá kérem igény.
7___Néhány vendéglő és nagykövetség kérésére a Nagycsarnokban Rózsavölgyi vágat havonta egy húsmarhát, amelynek részeit a vevők úgy érlelik, ahogy tudják. A Széna téren a hungarikum boltban Radics Zoltán igyekszik szürkéből a legjobbat beszerezni, s valóban van néha marhahúsra emlékeztető áruja. Minderről még majd írnánk bővebben cikkben.
8___Javaslatunk: a marhahúsbarátok alakítsanak bevásárló közösséget, álljanak össze esetleg vendéglőkkel, így tudnak legalább egy fél marhát megvenni. (A combbal van gond, keveseknek kell.)