Én is akartam kutyakiképző tanfolyamot elvégezni, de aztán amikor mondták, hogy mennyibe kerül, úgy döntöttem, hogy már nem is akarom annyira... Eléggé elszomorító, hogy mindenből pénzt akarnak csinálni. Egyenesen elképesztő.
Szóval erre a nagy kutya - kis kutya témára visszatérjek még egy pár gondolat erejéig. Valóban a kiskutyák között is vannak dominanciára törők. De ha egy kis kutyát nem bírsz visszatartani, és megharap valakit, akkor max pár öltés, ha meg egy ekkora batár nagy medve méretű eb harap meg valakit, akkor letépi a fél karját. Az még plusz hozzá jön, hogy egy 70 kg-os kutyát ember nincs aki visszatart, ha nekiindult. Egy 10 kilósat meg még én is meg tudnék tartani.
A szocializáció is nagyon fontos. Sajna azért van annyi hülye kutya nálunk a telepen, mert a gazdáik szarnak rá arra, hogy a kutya idegbeteg lesz, ha nem forog olyan körökben, mint kellene. Vagy nem idegbeteg, de nehezen kezelhető, ideges, ugatós, harapós, területét erősen védős. Egy kutyát tartani és nevelni nagy felelősség. A te kuttyod kezdettől fogva bírta a macskát, vagy rá kellett nevelni? Szoktak együtt játszani is, vagy csak rosszalkodni? :-)) Na mindegy, ha lesz kutyám, akkor bizti valami keverék lesz, és menhelyről fog származni, vagy az utcáról fogom megmenteni. Nekem nem kell rohadt drága fajtakutya. És lehetőleg ne legyen hatalmas. Aztán az már más kérdés, hogy mennyi energiát kell majd belefeccölni. Nem is tudom, hogy a környékünkön van-e valahol kutyaiskola. Dehát ez úgyis a jövő zenéje, mert amíg el nem költözök, nem lehet kutyám. Bár a macskáról is ezt hittem, és most tessék... :-)))