blackrat
2007.04.29
|
|
0 0
1069
|
Hát nem semmi amit írtál! :O Azért egy ilyen kutyázoz sem mennék csak úgy oda.. De ez akkor sem attól függ hogy kicsi vagy nagy a kutya. Kisebbek között is vannak nagyon domináns ebek, akiket szintén csak tapasztalt gazdiknak ajánlanak. Ez nem méret függő. Bár tény, hogy a nagyobbakkal ezen a téren valamivel nehezebb. Meg hát minden kutyát már kölyökként el kell kezdeni nevelni. Főleg az ilyen batár nagyoknál nagyon fontos. És hát rendszeres foglalkozást igényel. Az én Jonnym is eléggé domináns típus és nem kis erőfeszítésembe kerül néha kordában tartani. Verni soha nem szoktam, és sztem soha nem is szabad. Persze fegyelmező pofonok kellenek olykor, de aztán mindig adok neki egy parancsot, és ha megcsinálja, utána jól megdicsérem és szent a béke, amíg újra nem kezdi. Viszont engem tart falkavezérnek. Soha nem harapna meg se engem, se a családtagokat. Másokra meg vigyázom. Persze volt már olyan, hogy neki akart menni egy németjuhásznak én meg eléléptem és kicsit egütött a fogával, de az nem volt szándékos és csak egy karcolás volt. Mert ha neki akar menni egy kutyának, akkor kapkod össze vissza a fejével. Mostmár azért én is találtam egy jobb teknikát a lefogására. :) Meg a domináns kutyáknak nehéz a földön fekve eldőlve maradiuk. Ezért is szokták azzal trenírozni az olyanokat, még a kutyasuliban is. Így a megadó pozícióban van, és kénytelen a gazdira bíznia magát. Néha még rá kell erősíteni, hogy a nyakánál megfogod. Aztán ha így tud feküdni nyugottan, akkor nagyon nagy dicséret. És tényleg akkor vannak a legnagyobb problémák, ha a kutya nem fogadja el a gazdáját falkavezérnek. Meg eleve jól kéne szocializálni a kutyákat. Azt is mindig szokták javasolni. Nálunk szerintem az is volt a baj, hogy keveset találozott a Jonny nagy kutyákkal, és most féelmében inkább támad. Hát kiskorában nem is látszott rajta hogy ilyen domináns lesz, és sztem itt én is elszúrtam, mert már akkor sok kutya közé kellett volna vinnem. A szomszéd kutyákkal sokat találkozott meg játszottak, de csak egy volt igazán nagy. Egy gyönyörű boxer volt. Olyanokat tudtak azok ketten játszani! Dehát az kevés volt.
Na jó.. abbahagyom ezt a kutyakiképzős izét.. :) Bocsi ha már idáig is túl sok volt! :) Nagyon sokáig kutyakiképző akartam lenni és orrba-szájba ilyeneket olvastam. Mondjuk a vakvezetőkutya kiképzéssel még mindig szemezek. :)) |
Előzmény: Dorinesz (1065)
|
|