vimester Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1205

El sem tudod azt képzelni hogy egy vadidegen felé is lehet szeretettel fordulni.

"Miből gondolod? Csakhogy azt nem tekintem "vadidegennek". Már a szó magában hordozza a hozzáállást, az idegen ugyanis az, akivel az embernek semilyen kapcsolata nincs, sem üzleti, sem családi, sem baráti."

Az a helyzet hogy én önzetlen szeretet alatt egészen mást értek mint Te. Az én

megítélésem szerint az önzetlen szeretet nem válogat, nem részesít előnyben

senkit sem rokoni, sem üzleti, sem baráti, sem semmilyen szempont alapján. Ez az

a szeretet minőség ami egy ápolót, (pld. Teréz anya:) arra predesztinál hogy még

egy vadidegen felé is ugyanolyan szeretettel tudjon fordulni, mint teszem azt a

legközelebbi hozzátartozója felé. Tudom ez rendkívüli képesség és csak nagyon

keveseknek adatik meg, de azért még létezik és legalább elvi szinten mindenki

számára felfogható. Amikor a Biblia azt mondja hogy szeresd felebarátaidat,

ellenségeidet akkor éppen erről beszél.

"Nem a gyilkosságot általában vezetem le a szeretetből, hanem felhívnám a figyelmedet arra, hogy a vágyakon kívül sok egyéb dolog is motiválhatja az embert gyilkosságra, mint például az önztetlen szeretet."

Ha az előzőekben írt dolgokat megértetted, akkor rájöhettél arra is hogy az önzetlen

szeretet semmilyen motivációs alapot nem képezhet semmilyen gyilkosság elkövetésére sem. Hogy ha Te a Bibliából azt olvasod ki hogy a szerető Isten önkezűleg mészárolt le egy egész népet azért mert szerette Izraelt, akkor már megint messze járunk az önzetlen szeretet fogalmától, hiszen mint azt írtam már, az

önzetlen szeretet nem válogat még népek között sem, úgy meg különösképpen nem

hogy az egyiket legyilkolja pusztán a másik iránt érzett "önzetlen szeretetéből."

Ha ilyennek képzeled el a Te "önzetlenül szerető" Istened, akkor köszönöm nem

kérek belőle, mert az enyémet egészen másmilyennek ismerem. Hála Istennek. :))

Előzmény: takarito (1203)