harpokratesz Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1284
szerintem Toepler nem tudta, hogy amit csinál, az ma bűncselekménynek számít. ha tudta volna, tuti nem csinálja. nekem egyre inkább meggyőződésem, hogy nem szadizmusból és egyéb élvezetből tette, hanem jó falusi szokás szerint járt el, ezt rögzítette a kamera. neki kellett egy ilyen jelenet a filmjébe, az már más lapra tartozik, hogy egyáltalán nem sajnálta az állatot. nade ez felróható-e bárkinek is. végülis hol van az előírva, hogy kötelező szeretni az állatokat. nem mindenki szereti ill. közömbös irántuk.

mint már említettem, az a baj ezzel az állatvédelmi törvénnyel, hogy nem a realitásokból indul ki. tulajdonképp az állatot az ember mellé helyezi, mint érző lényt, pedig az állati érzés jóval fejletlenebb, alacsonyabbrendű az emberi érzésnél. semmiképp nem lehet egy kalap alá venni a kettőt. az állatnak tök mindegy milyen célból ölik meg, szenved-e előtte és mennyit, a lényeg hogy megölik, kioltják az életét, akár vízbefojtással, akár falhozvágással, akár szíven szúrással, akár nyaknyiszálással, akár árammal stb. szerintem ez mind gyilkosság, a cél nem szentesíti az eszközt.
aki igazán tiszteli az életet és a természetet annak minden lakójával együtt, az nem járul hozzá semmilyen formában az állatok elpusztításához és legfőképp nem eszi meg őket. szerintem ez az igazi humánum és szeretet velük szemben, a senkinek és semminek nem ártás elve. amíg a világ hazug és álszent, addig a törvények sem betarthatók.